Andorra com a centre d’operacions bancàries ha perdut molt pes en sols quatre anys. I el transvasament s’haurà donat entre Europa i Andorra. Perquè el pes percentual dels dipòsits que gestiona la banca andorrana als Estats Units, a Israel o a Amèrica sense els EUA es manté de forma inalterable els darrers quatre anys (del 2020 al 2023) i sempre per sota del 10% del total de recursos gestionats per les entitats bancàries del Principat. El 55% dels recursos gestionats pels grups bancaris andorrans es troben en jurisdicció UE mentre que a Andorra hi tenen el 29% dels dipòsits.
Si aquests percentatges es traslladen a xifres absolutes, es podrà arribar a concloure que a final del 2023 la banca andorrana en el seu conjunt tenia recursos valorats en 40.803 milions d’euros dipositats en jurisdiccions UE mentre que a Andorra superava de poc els 21.500 milions. Als Estats Units els recursos gestionats assolien tot just els 4.451 milions d’euros superant el que es gestiona a Israel (2.226 milions) però quedant per sota del que la banca té dipositada a la resta del continent americà i molt sovint, gairebé sempre, a l’Amèrica Llatina (5.193 milions).
Els recursos gestionats als bancs sota jurisdicció de la UE han crescut el 82% aquests darrers quatre anys mentre que els dipòsits fixats en territori andorrà, en el mateix període de temps, solament s’han incrementat el 6%. Les dades evidencien que els bancs andorrans necessiten més recursos gestionats per generar els mateix resultat net d’explotació. Però aquests recursos que necessiten no els obtenen a Andorra sinó de les filials domiciliades a territori de la UE. I és que en el període 2020-2023, els recursos gestionats pels bancs van créixer un 43%, però els ingressos nets solament ho van fer el 20%. I això encara gràcies, en bona part, a l’augment dels tipus d’interès
Comentaris (11)