Andorra la Vella tindrà enllestit el cens de locals buits el 2025

El model turístic i comercial i com ajudar al comerç de proximitat perquè no desaparegui han centrat la primera ponència de la segona jornada del Simposi Internacional de Màrqueting d’Andorra (SIMA)

Sergi Nadal, Susagna Venable i Oriol Cesena.
Sergi Nadal, Susagna Venable i Oriol Cesena. Albert Sanjuan

El comú d’Andorra la Vella continua endavant amb el projecte ‘El comerç és capital’ sobre el sector del comerç i una de les accions que tindrà serà la d’un cens de locals buits. La dinamitzadora comercial, Susagna Venable, ha explicat que “hi ha zones on hi ha una desertització”, sobretot pel tema dels preus i el que es vol és que els empresaris que vulguin obrir un negoci puguin consultar aquesta informació en comptes de voltar per les immobiliàries.

La primera taula rodona de la segona jornada del Simposi Internacional de Màrqueting d’Andorra (SIMA) ha tractat la situació del comerç i del turisme i les afectacions que podria tenir l’acord d’associació amb la Unió Europea. La manca de mà d’obra qualificada i els problemes amb els preus elevats dels lloguers dels locals comercials ha estat un dels aspectes que s’ha posat a sobre de la taula. En aquest sentit, la dinamitzadora comercial i assessora del comú d’Andorra la Vella, Susagna Venable, ha admès que “hi ha zones on hi ha una desertització com l’avinguda Santa Coloma”, però en d’altres la situació no acaba sent així. Evidentment, els preus d’alguns locals són prohibitius i això fa que quedin vuits.

Des de la corporació es continua endavant amb el projecte ‘El comerç és capital’ i, tal com ha explicat Venable de cara a l’any vinent es tindrà operatiu un cens amb els locals buits perquè “els emprenedors puguin consultar a través d’internet les zones on podrien obrir el seu negoci”.

Un dels reptes també implica ajudar a mantenir el petit comerç o el que s’anomena comerç de proximitat per tal que pugui sobreviure i es pugui garantir el relleu generacional. En aquest sentit, Venable ha parlat d’un pla amb vint accions, de les quals una estarà enfocada a l’adaptació a les noves tecnologies i també hi haurà formacions o el foment de l’associacionisme, entre altres.

El director i fundador de Focalizza, Oriol Cesena, ha posat en relleu que “les regles del joc han canviat i avui hi ha molta oferta i menys demanda perquè la gent compra on vol. El consumidor s’ha tornat més exigent i es considera expert”. En aquest punt, apunta que “el model comercial de proximitat necessita migrar cap a un on la tecnologia estigui present”.

COMERÇ INTERNACIONAL

Per la seva part, el director del ministeri de Turisme, Sergi Nadal, manifesta que l’acord d’associació amb la Unió Europea “inclou l’acord duaner del 1990, que ens ha permès créixer i prospera, sobretot de la mà dels empresaris”. Recorda que “mantindrà les franquícies i el comerç tindrà més facilitats a l’hora d’externalitzar-se”. Ara bé, també ha dit que amb l’obertura a la inversió estrangera les empreses que volien venir ja ho han fet.

No ha perdut l’oportunitat d’exposar les tasques que s’estan fent per poder atraure més turistes i que aquests tinguin un major poder adquisitiu. En aquest aspecte, Susagna Venable manifesta que “l’increment dels excursionistes i turistes no s’ha traduït en vendes i el tiquet mitjà no és molt més elevat que en altres llocs”.

Comentaris

Trending