El seu portaveu, Carles Casadevall, ha explicat a Altaveu que el que es va viure va ser “tota una onada d’atacs”. Els més potents entre les nou i les onze de la nit. I, en aquest cas, “va tenir una forta afectació entre els clients”. Les accions, ha apuntat, tenien una gran potència. “Superaven els 100 gigabytes per segon”, ha revelat.
Així, l’auditoria forense que s’ha fet al llarg d’aquest dilluns ha evidenciat que “estaven molt ben orquestrats”. Casadevall ha apuntat que “venien multitud de països”, com ara Japó o Corea del Sud, llocs “habituals on estan aquestes xarxes de bots”.
Per això, un cop analitzat l’atac, s’ha canviat l’opinió inicial. Diumenge es va entendre que no era una acció dirigida contra els ‘youtubers’ residents. En canvi, la hipòtesi amb la qual es treballa ara és que, efectivament, aquest era l’objectiu. De fet, hi havia alguns d’ells que estaven fent directes. Això sí, amb una forma de fer diferent de la de fa uns mesos.
“No anaven contra IPs concretes, com els d’inici d’any, que buscaven les dels ‘youtubers’ que feien directes”, ha explicat Casadevall. En canvi, els d’aquest diumenge “escombraven centenars o milers d’iP i intentaven saturar la xarxa”. Modificació de la tàctica que implica, doncs, mirar de variar la defensa emprada fins ara. “Des del gener, els darrers mesos, diàriament es van tenir petits atacs de menys de 30-40 gigues que normalment es poden mitigar i el client no percep afectació”, ha explicat.
Ara, la companyia té “servidors i proveïdors a punt per analitzar què ha passat i com podem afrontar aquest atac diferent”. Unes accions que, admet, “es poden repetir”. I és que “quan no hi ha ningú que reivindiqui l’atac, sabem que ens pot passar de nou”. Entén, però, que no es tracta de cap acció vinculada a Rússia, malgrat els rumors i informacions aparegudes arran de l’esclat de la guerra a Ucraïna. “La primera impressió que han tingut els tècnics no ha sigut aquesta”, ha manifestat.
Davant aquest risc de repetició d’atacs de denegació de servei, Andorra Telecom torna a estar en “alerta”, com va passar durant el gener, sobretot per estar preparats per poder contrarestar-los si es produeixen. “Sabem que la cosa pot anar a més”, ha alertat el portaveu de la companyia.