Andorra Telecom tanca el primer semestre amb 17,3 milions de benefici

La companyia ha compensat la davallada del que cobra per itinerància amb un bon comportament dels clients domèstics i amb el bon rendiment les inversions financeres

Banderola d'Andorra Telecom a l'oficina comercial de Prat de la Creu.
Banderola d'Andorra Telecom a l'oficina comercial de Prat de la Creu. Toni Solanelles

Andorra Telecom continua assolint uns resultats molt positius. La companyia de telecomunicacions va tancar el primer semestre amb uns beneficis de 17,3 milions d’euros. La xifra, cert, és inferior a l’assolida l’any 2023, però es troba per sobre el que havien estimat els seus rectors. De fet, s’ha guanyat gairebé un 25% més del que es preveia. En aquest sentit, ajuda el bon rendiment dels negoci domèstic i el comportament dels actius financers, que compensen una lleugera caiguda del que s’ingressa pel cobrament de la itinerància als turistes.

Així queda de manifest en el tancament de comptes de la societat a 30 de juny, document al qual ha tingut accés Altaveu. En global, els ingressos d’explotació mantenen un bon comportament. Arriben a 41,83 milions, per sobre del que s’esperava, tot i que per sota dels 42,25 de l’any passat.

En aquest sentit, al cantó positiu de la balança es troba un negoci domèstic (telefonia, internet i paquets de televisió) que ha funcionat millor del que s’esperava. Gràcies als diferents productes comercialitzats des de la companyia, s’han aconseguit 32,36 milions. Això suposa superar tant les xifres assolides en el primer semestre de l’any passat (31,14, +3,9%) com les que es preveien a l’hora d’elaborar els comptes per a l’exercici (31,6, +2,4%).

Al llarg d’aquest semestre, la companyia ha invertit 8,2 milions, entre altres projectes a la seva nova seu, el Node, i ha pogut transferir a Govern els 28,5 milions de beneficis assolits el 2023

El cantó negatiu es troba en la itinerància. És a dir, el que es cobra per l’ús de telèfons mòbils de companyies estrangeres. La xifra assolida es queda en 9,4 milions, el que suposa una considerable caiguda en comparació als 10,96 tancats l’any passat (-14,2%). Tampoc s’arriba al que s’havia previst. Es queda un 5,6% per sota. Això es deu, s’apunta, “a la reducció dels compromisos amb els principals operadors”.

Pel que fa a les despeses d’explotació, han crescut un 7,2%. En aquest sentit, influeix “l’increment del cost dels arrendaments i cànons derivat del canvi de model de llicenciament de les principals plataformes operades”, els costos d’aprovisionament o les despeses de personal, tot i que aquestes darreres han quedat per sota de la dada d’IPC, ja que hi ha vacants no cobertes o que s’han suplert amb treballadors interns. Malgrat això, la xifra queda per sota de la que s’havia estimat en un 3,3%.

Ara bé, més enllà del balanç entre despeses i ingressos, cal tenir en compte un altre factor que fa millorar el resultat de la companyia: les inversions financeres. S’apunta que, al llarg d’aquests mesos, hi ha hagut un “context favorable dels mercats” que ha permès mantenir “uns rendiments molt positius”. El resultat financer arriba a 4,4 milions, el que representa un salt considerable si es compara amb la dada del 2023. Llavors, es va quedar en 3,9. Per tant, si fa no fa, mig milió.

I posades totes aquestes xifres a la balança, queda un resultat previ al pagament d’impostos de 18,9 milions. D’aquests, 1,59 es destinen a obligacions fiscals i, per tant, el benefici net queda en 17,4. La xifra suposa una davallada en comparació als 19,15 del mateix període del 2023, però, en canvi, se situa per sobre dels 13,94 que s’estimaven. És a dir, un 24,6% més.

L’evolució de la companyia, doncs, es manté de forma positiva. Aquests resultats, a més, els ha aconseguit invertint al llarg d’aquests sis mesos un total de 8,4 milions. A la vegada, durant aquest període ha transferit a Govern els beneficis de l’any passat, un total de 28,55 milions d’euros.

Comentaris

Trending