Així es constata amb la informació que conté el pressupost que Andorra Telecom ha enviat al Consell General, document al qual ha tingut accés Altaveu. En ell, els rectors de la companyia estimen un import global de 115,9 milions d’euros, tant d’ingressos com de despeses. Ara bé, pel que fa al compte de resultats previst, aquest es tanca en positiu. Es calcula que els números verds ascendiran a 22,68 milions. És a dir, una xifra força similar a la que es creia que s’assoliria aquest 2024 (22,9). En canvi, la realitat d’enguany és força millor. S’espera tancar l’exercici amb 28,75 milions de beneficis. Si les dues xifres (la d’aquest any i la del vinent) s’acaben confirmant, això suposaria una reducció del resultat net del 21%.
La inversió prevista pel 2025 ascendeix a 19,8 milions, dels quals 7,9 aniran a la continuació de la construcció de la futura nova seu de la companyia, l’edifici Node
En aquesta previsió a la baixa influeixen diferents conceptes. Els rectors de la societat pública de telecomunicacions confien, per un costat, que es podran mantenir els bons resultats del negoci domèstic, és a dir, el que es factura als clients nacionals tant per serveis de telefonia com per internet o televisió via fibra òptica. Així, es calcula un creixement del 2%, fins als 65,5 milions. La companyia explica que “l’augment dels accessos FTTH i connexions a internet degut al creixement del nombre de llars i de població junt amb la contractació de connectivitat a internet a velocitats més altes compensaran el previsible descens de la telefonia fixa” a la vegada que “també es preveu un augment de la telefonia mòbil degut al creixement, tot i que més moderat, del número de línies contractades”.
En canvi, el que anirà a la baixa serà el roaming. És a dir, el que es cobra als estrangers que fan servir el mòbil al país. Es tracta d’un capítol que, progressivament, ha anat caient. De fet, la mateixa companyia posa en relleu que el 2016 representava el 50% del total de la xifra de negoci i, en canvi, ara es tot just suposa el 25%. Pel 2025, es calcula uns ingressos de 15,77 milions, inferiors als 17,28 amb què s’espera tancar el 2024.
En el compte de resultats Andorra Telecom, a més, confia que la situació encara elevada dels tipus d’interès permeti obtenir un bon rendiment de les seves inversions financeres. Inferior al previst per aquest 2024 (7,7 milions) però encara important: de 5,5.
Pel que fa a les despeses, s’estima que les de personal creixeran de forma continguda (2%), però, en canvi, no es podrà frenar l’evolució a l’alça d’altres costos com ara el llicenciament de plataformes o l’allotjament d’informació al núvol. També es calcula un creixement dels costos d’interconnexió i dels subministraments.
Pel que fa a la inversió, la previsió és destinar 19,8 milions a aquest capítol, amb especial incidència als 7,9 que es destinen a la construcció de la nova seu de la companyia, l’edifici Node. També hi ha 4,2 per a millores a la xarxa de telefonia i 2,2 per a la d’internet.
En el pressupost per a l’any vinent, també cal destacar un altre capítol. Com és habitual, Andorra Telecom preveu que transferirà tot el benefici del 2024 a Govern. I això suposa 28,8 milions, xifra que millora els 27,6 que s’havien consignat en els comptes inicials d’aquest exercici.
Comentaris (4)