Andorra Telecom admet que amb la UE les sensacions “no són bones”

La companyia admet que les posicions de partida en la negociació per l’acord d’associació són llunyanes, ja que l’organisme comunitari vol la liberalització del mercat i no accepta, per ara, una moratòria per l’eliminació del ‘roaming’

Façana de l'oficina comercial provisional d'Andorra Telecom a l'inici del carrer Prat de la Creu.
Façana de l'oficina comercial provisional d'Andorra Telecom a l'inici del carrer Prat de la Creu. Toni Solanelles

“Ara mateix, les sensacions no són bones”. Així ha reconegut el portaveu d’Andorra Telecom, Carles Casadevall, que l’inici de les converses en el marc de l’acord d’associació vinculades al sector de les telecomunicacions no han començat amb el peu dret. Al contrari. Les posicions de partida són llunyanes. La Unió Europea exigeix una liberalització que la societat pública considera un risc, ja que podria comprometre el volum d’inversions que s’han d’efectuar per estar al dia de l’evolució de la tecnologia.

Casadevall ha explicat que hi ha dos punts de discrepància principals en unes negociacions que ara ja no es reprendran probablement fins passades les eleccions generals. Per un costat, Andorra Telecom accepta la desaparició de la itinerància -un dels eixos bàsics del seu actual capítol d’ingressos (21 milions previstos a finals del 2022)-, però considera que cal un marge de temps per adaptar-se. Així, reclama el deu anys que, posa en relleu el seu portaveu, “van tenir tots els operadors europeus en el seu dia”, quan el ‘roaming’ es va eliminar a tots els Estats membres de l’organisme comunitari.

Una imatge de la taula de negociació a la Comissió Europea.

Relacionat

Segueix l’estira-i-arronsa entre Andorra i la UE sobre la lliure circulació de persones

Per l’altra banda, la UE també considera que Andorra ha de liberalitzar el mercat. En canvi, la companyia entén que el de les telecomunicacions “és un sector estratègic pel país” i no considera oportú que “entri competència”, més quan “ja hem assumit els objectius” que vol l’organisme comunitari pel que fa a l’expansió de les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC). “Estem al top d’ús d’internet a les llars”, ha remarcat Casadevall. I això, defensa, “s’ha assolit amb un mercat no liberalitzat”.

De fet, el portaveu de la societat pública avisa que deixar entrar al país altres operadors comportaria un risc. No tant per a la mateixa empresa -“ens adaptarien”, ha assegurat- sinó per “les inversions que s’hauran de continuar fent”. En aquest sentit, ha posat l’exemple de l’expansió del 5G a Europa. “La UE es queixa que la inversió és baixa però els operadors el que diuen és que hi ha molts i això fa que tinguin ingressos baixos i no les puguin rendibilitzar”, ha explicat. Això, per tant, també podria passar al Principat.

Ara mateix, “sembla que per a ells la liberalització és un mantra”. Davant d’això, Casadevall considera que “s’ha d’intentar defensar i que puguin entendre la nostra postura”. Admet, però, que no serà senzill, ja que “les posicions estan allunyades”. Per això, no nega que “les sensacions no són bones”. Tocarà, doncs, esperar per veure com avancen les converses ja durant el 2023. “Això ja és una negociació més política que tècnica”, ha indicat.

Espot i Riba han exposat detalls de la negociació amb la UE davant tot just una trentena de persones.

Relacionat

Andorra Telecom demana deu anys a la UE per poder assumir el ‘roaming europeu’

Justament, parlant de la tecnologia 5G, Casadevall ha explicat que, actualment, cobreix un 82% del territori habitat del Principat. De moment, però, l’ús és limitat. Només el 20% de les dades que circulen al país es vehiculen per aquest sistema, fet que s’atribueix al fet que, de moment, no hi ha molts terminals adaptats. “El client que canvia el mòbil a un de 5G és ja un que fa un consum més elevat”, ha apuntat.

Pel que fa als resultats de l’actual exercici, Andorra Telecom calcula que acabarà l’any amb un benefici de 20 milions d’euros. “Ens ajuda la millora del ‘roaming’ perquè hi ha molts més turistes i també el negoci nacional, amb els ingressos per telefonia mòbil”, ha comentat. De fet, ha explicat que els guanys haurien estat superiors, d’uns 23 milions, si no fos pel mal comportament de les inversions borsàries, llastrades per la tempesta que ha afectat els mercats financers internacionals.

Comentaris (18)

Trending