L’atenció al públic i la manca de personal, principals problemes del comerç andorrà

El Govern ha presentat el nou Pla Estratègic per a aquest sector, que ha estudiat les forces i les febleses per tal de potenciar aquest aspecte de l’economia del Principat com a atractiu turístic

Presentació del Pla Estratègic de Comerç.
Presentació del Pla Estratègic de Comerç. Pilar Candel

Després de set anys, des del 2015, treballant amb el Pla estratègic de turisme de compres, el Govern ha presentat el nou Pla Estratègic de comerç. En aquest projecte que s’engega, l’objectiu varia de convertir Andorra en un destí de compres, a fer que aquestes formin part d’una experiència d’oci. D’aquest estudi, i de les diverses entrevistes, s’ha extret que el principal problema dels comerços són l’atenció al públic internacional que ve derivat, en gran part, per una manca de personal professionalitzat.

Tot i que Andorra té molts avantatges per convertir-se en un destí fomentat per les compres, com és el preu dels productes, té diversos hàndicaps que s’han de treballar. Segons ha indicat la directora d’Intueri Consulting, Maria Segarra, ha indicat que els models de negoci que es treballen a Andorra tenen “altres externalitats i altres problemàtiques que topen amb aspectes de caràcter més conjuntural”. En aquest sentit, ha fet referència al fet que al país es treballa amb formats que són molt dependents del personal, i que “tenim projectes que s’han d’obrir i ja són deficitaris d’entrada pel personal necessari”.

Andorra és un país que, principalment, ha de buscar mà d’obra fora de les fronteres. Per tant, Segarra ha afirmat que “si volem atreure s’han de facilitar una sèrie de coses”.  La Covid ha evidenciat que el personal comença a prioritzar altres aspectes, com sigui tenir temps lliure. Per tant, s’ha de replantejar de quina forma es pot oferir als treballadors el que busquen. Aquesta manca de personal comporta una conseqüència important, i que és un dels principals reptes del comerç del país, que és la deficiència a l’hora d’atendre al públic.

 “L’atractiu per als treballadors no ha de passar només per un augment del salari i la retribució, sinó per la qualitat de vida, l’entorn on es viu i potser també poder gaudir d’un cert temps lliure”

Segarra ha parlat, principalment, d’atenció al públic internacional. Però també ha remarcat que manca millorar l’experiència de l’usuari, i que això fa que moltes marques reconegudes, que no són implícitament de luxe, no aterrin al país. El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha assegurat que la solució és la formació, i que s’està posant aquesta necessitat en mans de la CEA i diverses institucions, públiques i privades. Tot i que sembla difícil de plantejar, observant que hi ha un dèficit de mà d’obra al país, “hem de millorar des del punt de vista de com poder aconseguir que hi hagi més treballadors a disposició de les empreses”. Però, ha remarcat que aquest possible atractiu per als empleats “no ha de passar només per un augment del salari i la retribució, sinó per la qualitat de vida, l’entorn on es viu i potser també poder gaudir d’un cert temps lliure”.

Un dels altres principals problemes que s’han detectat ha estat la mobilitat al país. En aquest sentit, Segarra i Gallardo han destacat la posada en funcionament de l’aeroport com a un punt d’inici, però encara s’ha d’estudiar i treballar molt en profunditat tant la mobilitat interna, com l’accés des de l’exterior. “És una feblesa evident i que és coneguda no només pel sector del comerç, sinó en general”, ha assegurat Gallardo. El darrer punt que es busca potenciar amb aquest nou Pla Estratègic serà la innovació. En aquest sentit, Segarra ha fet referència al projecte de digitalització d’empreses que està portant a terme el Govern, i que servirà per millorar des del si moltes entitats.

Per poder treballar tots aquests aspectes i crear un full de ruta que inclogui accions més concretes, s’ha plantejat la creació de diverses taules de treball que aprofundiran en els tres temes principals que són competitivitat, innovació i experiència. Pel que fa al calendari, Gallardo ha assegurat que hi ha accions que s’han de poder dur a terme aquest 2022, com el projecte de ‘zona franca’ de l’Eix Comercial, entre altres que entren dintre del full de ruta de l’Hortizó23 i que formen part de la legislatura.

“Andorra ja està fent comunicació i és correcta, però volem fer un pas més endavant, creiem que hi ha nivells d’especialització a nivell territorial”

Per la seva banda, Segarra ha afirmat que una de les principals accions que es portaran a terme i que és prioritària és millorar la promoció. “Andorra ja n’està fent i és correcta, però volem fer un pas més endavant, creiem que hi ha nivells d’especialització a nivell territorial”, ha assegurat. En aquest sentit, ha assenyalat al món de l’esport com a sector en el qual el país pot ser referent, “i això ho haurem de comunicar una mica diferent, a veure com a experiència de destí a nivell d’oci”. Això s’haurà de veure complementat amb una agenda d’esdeveniment d’aquest àmbit.

Els resultats d’aquest Pla Estratègic, ha assegurat Segarra, poden anar arribant al llarg del temps en què estigui actiu. “Plantegem accions a curt i mitjà termini que es veurà aviat com acaben, però també se’n plantejaran d’altres a llarg termini”, ha explicat. En aquesta mateixa presentació s’han observat alguns dels principals objectius que s’han assolit amb el Pla estratègic de turisme de compres, engegat al 2015, i del qual s’han portat a terme el 46% de les accions proposades, superant així l’objectiu del 42%. Durant aquests quasi set anys, Segarra ha assegurat que hi ha hagut força millores en certs aspectes, com la transformació i la millora de l’espai urbà i la configuració de nous projectes comercials, entre altres.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending