Andorra punxa en l’ús de tecnologies empresarials i el comerç electrònic

L’índex d’economia i societat digital (DESI) mostra que s’està per sobre de la mitjana europea en competències digitals però que cal impulsar la digitalització dels serveis públics i funcionalitats de la seu electrònica per apropar-se als països líders

Comentaris

Marc Rossell al Consell General.
Marc Rossell al Consell General. Consell General / Sergi Pérez

Andorra ha fet molts passos endavant en l’àmbit de la digitalització i aquest dimecres mateix, el secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicació, Marc Rossell, feia un balanç “molt satisfactori” del 2024 pel que fa a fites assolides en els diferents eixos en què s’actua. Ara bé, el càlcul de l’índex d’economia i societat digital (DESI) del 2024 que ha fet públic aquest dijous estadística també posa de manifest que hi ha deure per fer: cal impulsar la digitalització empresarial, ja que es punxa per exemple, en comerç electrònic, i també la digitalització dels serveis públics i les funcionalitats de la seu electrònica, ja que encara s’està per sota de la mitjana europea.

L’índex DESI (Digital Economy and Society Index) és un recull d’indicadors que mesuren el progrés dels països europeus cap a una economia i societat digital i l’adopció d’aquestes de les tecnologies de la informació i la comunicació. Des del 2023 va deixar de ser un índex agregat provinent de la ponderació de diversos indicadors per convertir-se en un quadre de comandament de 32 indicadors, els quals es continuen agrupant en quatre dimensions: competències digitals, infraestructures digitals, integració de les tecnologies digitals i serveis públics digitals.

Segons l’informe fet públic pel departament d’Estadística, Andorra es troba per sobre de la mitjana europea en 17 dels 32 indicadors estudiants (53%) i és top 1 en 6 (19%) i top 10 en 13.

Així, se supera la mitjana europea en tots els indicadors mesurats de competències digitals, destacant la primera posició europea en el nombre de titulats TIC, seguit de l’indicador referent a l’ús d’internet, que amb 98,63 punts fa situar en segona posició europea, mentre que en les competències digitals de la ciutadania és la tercera posició europea.

Se supera la mitjana europea en tots els indicadors mesurats de competències digitals, destacant la primera posició europea en el nombre de titulats TIC, seguit de l’indicador referent a l’ús d’internet que se situa en segona posició europea

També es considera que Andorra segueix sent “líder europeu en infraestructures de telecomunicació”, ja que se situa per sobre de la mitjana en set dels onze indicadors d’aquest bloc, per exemple en l’adopció general d’internet, percentatge de subscripcions a la banda ampla, cobertura de la xarxa mòbil de molt alta capacitat.

Tot i així, hi ha aspectes a millorar. Andorra es troba per sota de la mitjana europea en 19 dels 32 (53%) indicadors estudiats amb dades comparables i per sota del top 20 en 11 dels 32 indicadors. En aquest cas, la punxada fa referència especialment a la transformació digital de les empreses i a la digitalització dels serveis públics.

Concretament, es veu “un gran marge de millora” en aspectes com l’ús de les tecnologies empresarials i el comerç electrònic, que queda per sota de la mitjana europea. En el cas dels serveis públics digitals per a les empreses, es troba en la posició 12 del rànquing europeu. Entre els indicadors que queden més lluny de la mitjana europea hi ha el referent als formularis preomplerts, el de la transparència en la prestació de serveis, disseny i dades personals, el d’assistència als usuaris i el de la compatibilitat mòbil. En canvi, es frega pràcticament la mitjana en el nombre d’usuaris de l’administració electrònica i en serveis públics digitals per als ciutadans.

Documents

Comentaris (1)

Trending