El darrer contacte, amb tècnics del departament de Transports, hauria estat arran de la plantada, fa unes setmanes a l’aeroport de la Seu, d’un ATR-72-500 de la companyia CanaryFly llogat per Andorra Airlines. Una acció de màrqueting més que cap altra cosa. Ho tenen clar a Prat del Rull. De fet, li ho tenien fins i tot abans que el propi Soriano descartés l’inici de les operacions aquest dilluns. Andorra Airlines va anunciant i ajornant operatives una darrera de l’altra. Sense més.
Eric Bartolomé: “No hi ha cap proposta formal ni escrita. No hi ha cap presentació ni un model de desenvolupament del projecte. Sempre ha estat una presentació verbal. Una declaració d’intencions”
Bartolomé explica que els dos contactes amb Soriano han estat “purament expositius”. En cap de les trobades s’ha facilitat cap mena de documentació. I, és clar, posar en marxa una línia regular de vols, en principi entre l’aeroport d’Andorra-la Seu i Madrid, no hauria de ser una broma i, en canvi, sí que demandaria un volum d’informació, detalls i paperassa notable. Res de res. “No hi ha cap proposta formal ni escrita. No hi ha cap presentació ni un model de desenvolupament del projecte. Sempre ha estat una presentació verbal. Una declaració d’intencions”.
El secretari d’Estat d’Economia afirma que, com a molt, el que es pot extreure d’algun dels contactes és la insinuació del dirigent d’Andorra Airlines de si la companyia podria comptar amb alguna aportació del Govern. Evidentment, amb la informació que hi ha sobre la taula, per dir-ho metafòricament, no hi ha cap previsió de res. “És una iniciativa estrictament privada.” Com aquell qui lloga un helicòpter perquè el traslladi fins a Barcelona, per posar un exemple. Per tant, els anuncis de la companyia són, això, anuncis. Sense que Govern hi pari compte.
Treball incipient
De fet, Bartolomé, que admet que “hi ha interès de molts sectors del país per treure el màxim rendiment possible” de la infraestructura aeroportuària construïda a l’Alt Urgell sense que això vagi en detriment ni sigui “incompatible amb altres propostes”, explica que el treball que s’està fent en relació amb l’aeroport de la Seu encara és “molt incipient”. A més, ara mateix “les circumstàncies no ajuden”.
Ara mateix s’està fent “un treball intern” amb l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) per decidir quines serien les rutes més atractives per al Principat, partint de la base que els enllaços amb Madrid, París i segurament Lisboa tenen un “interès estratègic i polític”. A partir de la definició de les rutes més escaients hauran de començar les “projeccions, simulacions, per veure quines poden ser rentables”, partint de la base que “els primers anys ja es té assumit que seran deficitaris”.
Després s’anirà a buscar les companyies que podrien fer les operatives que es triïn. Però han de ser empreses consolidades amb propostes de viatges ben estudiats. De fet, recorda Bartolomé, Viatges Regina, que ja va noliejar alguns vols fa uns anys, tenia previst intentar fer alguna cosa aquest hivern que ja arriba a les acaballes, però al final es va deixar córrer la proposta perquè el risc que calia assumir encara amb la pandèmia ben viva era “molt gran”. De moment, inassumible. Per tant, caldrà esperar. I comprovar quines són les intencions de Soriano i el seu equip.