Així ho ha confirmat el departament d’Estadística, fent bona la dada avançada anunciada a inicis de mes. Al juny, doncs, es va mantenir la tendència del primer semestre del 2024 en el qual, a poc a poc, la inflació ha anat frenant. El 3,2% amb què es tanca aquest primer tram de l’any, però, és encara massa elevat a l’entendre dels experts. Suposa una disminució del 0,2% i situa l’IPC anual en l’1,6%.
En aquesta evolució lenta a la baixa influeixen diferents factors. Principalment, cal tenir en compte el comportament de l’alimentació, amb un descens mensual del 0,4% en comparació a un juny del 2023 on tot anava descaradament a l’alça. Tot i això, en el darrer any aquest grup encara s’ha encarit força, un 2,8%. El transport també hi contribueix, amb un -0,5% mensual, gràcies a la davallada dels carburants el mes passat. A més, cal tenir en compte el bon comportament (-2%) de la roba i el calçat.
Una altra dada a tenir en compte és la inflació subjacent. Aquella que es calcula sense tenir en compte ni l’energia ni els productes frescos, amb una alta volatilitat dels preus. En aquest cas, la xifra s’aproxima força a la global. Se situa en el 3,4%.
Pel que fa a la comparativa amb els països veïns, canvi important. La dada andorrana cau per sota de l’espanyola per primer cop en molt de temps. A l’Estat del sud, aquest juny s’ha situat en el 3,4%. En canvi, es manté molt per sobre de la de França, del 2,2%.