L’alimentació no ha parat de pujar des de l’inici de la guerra a Ucraïna. Si ens fixem en el juliol d’aquest any vers el del 2022 es pot observar un increment de prop del 12%. Tot i això, va ser al febrer quan va tocar sostre amb un 15,7%. Malgrat s’hagin moderat els carburants respecte fa un any, l’alimentació sembla que no té aturador. Mentrestant, els mobles, estris domèstics i serveis per la llar també han experimentat un creixement important, en aquest cas del 9,2% respecte a l’any passat i les begudes alcohòliques ho han fet un 7,8%.
Estadística publica que l’Índex de Preus al Consum s’ha mantingut estable aquest mes passat amb un 4,4%, la mateixa dada que al juny. En aquest cas, la pujada del preu dels carburants, ha estat un dels factors que han contribuït que la inflació no es moderés encara més. Tot i això, si ho comparem em fa un any hi ha hagut una caiguda del 4,8%. Per la seva part, les assegurances també és un altre factor que ha ajudat. L’alimentació, tot i està pels núvols, al juliol ha baixat sis dècimes, mentre que l’Esbarjo, la cultura i els espectacles han caigut un 1,6% i el vestit i calçat un 0,2%.
La inflació subjacent, aquella en la que no es té en compte els productes energètics i frescos, s’ha situat en el 6,2%, un 1,8% per sobre de l’IPC registrat. Si comparem la inflació amb els països veïns, es pot veure que a Espanya l’IPC s’ha quedat en el 2,3%, mentre que a França només està una dècima per sota del d’Andorra.
Comentaris (6)