Així es pot comprovar analitzant la informació que ha fet pública aquest matí el departament d’Estadística. Es confirma -com sol ser habitual- la dada avançada de l’IPC d’octubre: 1,8%, en comparació a l’1,7% del setembre. És a dir, un petit increment d’una dècima, el primer després de mesos de baixades lentes, però progressives.
I, justament, aquest repunt és, en gran part, culpa del grup dels aliments. El mes passat els preus van créixer un 0,6% per l’augment registrat en els llegums i verdures. En canvi, va contribuir a moderar la dada el vestit i el calçat, amb una variació mensual del -0,3%, per la disminució del cost de la roba.
S’evidencia, per tant, la importància que té l’alimentació a l’hora de calcular l’IPC. És un dels grups amb més pes (gairebé un quart de la xifra definitiva). De fet, l’octubre del 2023 l’augment era del 9,5% i un any després se situa en l’1,7%. Pel que fa al transport, ha crescut quatre dècimes respecte al setembre per culpa de l’increment del preu dels carburants.
En canvi, el grup que conté habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles ha contribuït a moderar la inflació amb una caiguda de dues dècimes, principalment pel descens del preu d’altres serveis relacionats amb l’habitatge.
La inflació subjacent, és a dir, sense tenir en compte l’energia ni els productes frescos s’ha situat a l’octubre en el 2,8%, un punt percentual per sobre de l’IPC registrat.
Finalment, si comparem la inflació del Principat amb la dels països veïns s’observa com es troba igual que a Espanya, tot i que manca per confirmar la dada oficial, mentre que en el cas de França, sí que es troba per sobre (1,2%).