En el seu informe, Moddy’s explica que el comportament econòmic i fiscal d’Andorra “s’ha mantingut en línia amb les nostres expectatives. Calculem que el PIB real d’Andorra es va expandir un 1,8% el 2024, i esperem que el creixement del PIB real assoleixi l'1,5% el 2025 i l’1,4% el 2026.” La demanda interna es veurà sostinguda per un fort mercat laboral i fluxos migratoris, mentre que és probable que el sector turístic alentir-se a causa de les limitacions de capacitat.
Paral·lelament, es calcula que el superàvit fiscal d’Andorra va assolir el 2,4% del PIB el 2024, impulsat pel fort creixement dels ingressos fiscals. De cara al futur, preveiem un superàvit de les administracions públiques de l’1,6% del PIB el 2025 i el 2026, i la ràtio de deute públic disminuirà fins al 32,7% del PIB el 2026 des del 34,5% del PIB el 2024. “La mida molt petita del país és una limitació fonamental per a les característiques institucionals clau, com ara la disponibilitat d’estadístiques”, remarca l’informe.
Des d'una perspectiva macroeconòmica, Moody’s observa que l’absència d’un prestador complet d’últim recurs “és una limitació per als responsables polítics andorrans, mitigada en part per la creació d'un mecanisme de provisió de liquiditat d'emergència a finals de 2022”. La dimensió relativa molt gran del sector bancari andorrà, amb un actiu total que representa el 535% del PIB el 2023, “representa un repte creditici per a Andorra atès l'impacte negatiu que tindria un xoc al sistema bancari sobre l'economia i les finances públiques del país”. La petita mida del país i l’exposició significativa al risc d’esdeveniments impulsada pel sector bancari molt gran (encara que rendible, amb els actius bancaris al 535% del PIB el 2023 cpm s’ha indicat), “apunten a possibles riscos a la baixa en cas d'economia i/o banca”.
Sobre pros i contres o elements de millora o empitjorament de la qualificació, Moody’s diu que l’adopció de “noves reformes en els àmbits de les pensions i l'assistència sanitària que limiten l’augment de la despesa relacionada amb l’envelliment, i l'evidència que la implementació de l’acord d’associació amb la Unió Europea condueix a un creixement econòmic significativament més elevat, pressionaria a l’alça la qualificació”. Una reducció de la dimensió relativa del sector bancari i una evidència més que el sistema suposa un menor risc per al sobirà andorrà també seria positiu.
En canvi, “un empitjorament de les perspectives de creixement a mitjà termini d’Andorra en relació amb el nostre escenari de referència suposaria una pressió a la baixa sobre la qualificació. Un creixement més feble i una major volatilitat econòmica afectarien negativament les finances públiques, la qual cosa podria provocar una intervenció del govern que pressionaria a l’alça les necessitats d'endeutament del país i, finalment, el deute públic”.
Comentaris