El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha revelat que la licitació, segons s’ha indicat, s’ha tancat amb una única oferta: la d’Air Nostrum. Es tracta d’un dels operadors amb els quals s’havia fet un treball previ per compartir informació sobre un projecte que, des del Govern, es considera clau per impulsar el turisme, especialment després de la pandèmia provocada pel coronavirus.
“S’ha comprovat tota la documentació exigida i hi era. Ara, tenim entre set i deu dies per analitzar la proposta i veure si es pot procedir a l’adjudicació”, ha detallat Gallardo. En concret, el que han de fer els tècnics és “analitzar el pla de negoci i la viabilitat de l’oferta presentada” per veure si tot és correcte. Hi haurà un informe per part de l’Autoritat Aeronàutica Andorrana i un altre des d’Intervenció. Si tots dos donen el vistiplau, es tirarà endavant el contracte amb la companyia valenciana.
Tret de gran sorpresa, aquesta es produirà i, per tant, Air Nostrum engegarà l’any de prova, amb com a mínim quatre vols setmanals, dos d’anada i dos de tornada entra la capital d’Espanya i l’aeròdrom alturgellenc. Seran, ha destacat el ministre, més de 240 trajectes. I això sense comptar una possibilitat que, en converses amb Altaveu, ha apuntat el titular d’Economia: la d’impulsar vols entre setmana més dirigits a empresaris que hagin de desplaçar-se a Madrid.
Gallardo també ha apuntat que, per ara, no es podrà saber quina serà l’aportació econòmica, d’un màxim de 600.000 euros, que hagi de fer l’executiu. Això s’haurà de valorar a finals de l’any vinent en funció de l’ocupació que hagi tingut els avions. En tot cas, ha volgut detallar que aquest import “és el del pitjor escenari”; és a dir, si tots els vols quedessin per sota del punt d’equilibri que hagi apuntat l’empresa. “A més bitllets venuts i més paquetització, menor haurà de ser la nostra aportació”, ha indicat.
I el primer viatge, segons la informació aportada per la companyia, podria tenir lloc aquest mateix any. El 17 de desembre seria el dia previst per al vol inaugural, segons l’oferta presentada. D’aquesta forma, es compliria un dels desitjos del Govern a l’hora de fer la licitació: que els primers avions ja volessin i poguessin portar turistes per a la campanya de Nadal. Aquests trajectes es podran fer sense cap problema perquè no és necessari que l’aeroport tingui un punt de control Schengen, en ser un trajecte des de dins de la Unió Europea, segons ha indicat el titular d’Economia.
Sobre el fet que s’hagi presentat només un operador, Gallardo, en declaracions al programa ‘La Rèplica’ d’Andorra Televisió, ha indicat que “ha estat el qui més ha cregut des del principi en les possibilitats d’aquesta infraestructura i en la connexió amb Madrid i amb altres ciutats”. També ha destacat que “tenen la capacitat i l’acreditació necessària, per aterrar en un aeroport de pista estreta i els seus pilots estan formats per utilitzar el vol instrumental GPS”. De cara al futur, ha indicat que “si aconseguim consolidar les connexions amb Madrid, s’obrirà la porta al fet que altres companyies s’interessin per vols a París, Lisboa o altres destinacions”.