Gallardo, juntament amb el secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé, i l’assessor en matèria aeronàutica Guillem Santacreu, s’ha reunit amb el director comercial de la companyia espanyola, Juan Corral, i el director de màrqueting i relacions institucionals d’Air Nostrum, Antonio del Nó. No és la primera trobada que mantenen representants del Govern i de la companyia aeronàutica. Ja el juny de l’any passat, una vegada s’havia donat llum verda a la maniobra d’aproximació intel·ligent, Air Nostrum va fer una proposta, ha recordat el ministre. Avui s’hauria posat sobre la taula una oferta “millorada” respecte d’aquella, segons el titular de Presidència.
Sigui sota la fórmula que sigui, el país hauria de fer una aportació econòmica, que seria público-privada i que el ministre ha preferit no xifrar; ara bé, segons Gallardo, l’empresa espanyola ha rebaixat les seves pretensions respecte l’any passat
Com tantes altres companyies, Air Nostrum té, per culpa de la pandèmia, una part important de la seva flota aturada. Per tant, busca nous clients. I clients que puguin servir per alimentar, després, els seus vols internacionals. El fet que Air Nostrum formi part d’un conglomerat juntament amb Iberia i l’aliança One World dóna una certa tranquil·litat i garantia al Govern. No obstant, hi ha encara molts serrells per lligar tot i que la intenció seria poder fer els primers vols abans no s’acabi aquest 2021.
Jordi Gallardo ha explicat que respecte del juny passat, Air Nostrum ha “reduït la proposta de costos que havia de cobrir” en aquest cas Andorra però, alhora, enfoca tota la seva operativa cap a Madrid. En l’anterior proposta s’havia plantejat una proposta per connectar la Seu amb tres ciutats espanyoles diferents. L’enllaç amb París s’estava tractant amb una companyia francesa amb la qual s’espera reprendre en breu el contacte. No obstant això, el ministre ha reconegut que s’ha demanat a Air Nostrum que faci una proposta d’enllaç entre la Seu i la capital francesa sense haver de passar per la capital espanyola.
El ministre s’ha estimat més no donar dades sobre els emoluments que demana Air Nostrum per assumir els vols. Gallardo ha especificat que encara hi ha molts aspectes a tenir en compte, com per exemple, la freqüència dels vols. Hi ha, essencialment, dos escenaris sobre la taula: un model diguem-ne turístic amb vols d’anada i tornada de Madrid els divendres i els diumenges, o bé volar cada dia de la setmana. El cost és diferent i sempre es pot trobar una fórmula híbrida.
En tot cas, segons Gallardo, la voluntat d’Air Nostrum d’implicar-se en l’operació a l’aeroport d’Andorra-la Seu és seriosa, si bé s’ha demanat, també, un seguit de millores -algunes ja pressupostades i, per tant, ja projectades- i condicions per poder volar des de l’equipament aeroportuari ubicat en terme de Montferrer per poder fer-ho amb totes les garanties i amb el màxim de càrrega, per exemple, quan s’alci un ATR-72, que seria un dels aparells escollits juntament amb l’ATR-42.
El Govern preveu reactivar els contactes amb una operadora francesa i demanar propostes, com a mínim, a una tercera firma per mirar si és possible posar en marxa els primers vols abans no acabi aquest 2021
El titular de Presidència i Economia ha reconegut que la immensa majoria de les companyies reclamen als territoris on han de volar que els assegurin l’equilibri econòmic i, per tant, que contribueixin a cobrir els seus costos. Segons Gallardo hi ha dues fórmules essencials i una tercera que s’està ara activant arran de la crisi de la Covid. El primer model, curt i ras, seria el de la concessió pública, que obliga a fer un concurs i, d’aquesta manera, l’empresa acaba oferint un servei d’obligació pública.
D’entrada, aquest primer escenari, a curt termini, quedaria descartat per raons de celeritat, encara que Gallardo no descarta que sigui la fórmula a ambicionar a mitjà termini. El segon escenari habitual és aquell pel qual els costos que es pacten amb la companyia s’abonen a través d’un contracte de promoció publicitària. Aquesta seria una de les fórmules possibles. I la tercera possibilitat, de la qual cal veure’n la viabilitat en no ser Andorra país de la Unió Europea, seria que l’Estat participés temporalment, mentre durin els efectes econòmics de la pandèmia, de la companyia.
Tots els escenaris estan sobre la taula i encara hi ha molts aspectes per lligar. La inversió, l’aportació, hauria de ser público-privada. No només el Govern hi posaria diners, segons que ha deixat clar el ministre responsable del departament de Transports, que ha recordat que el projecte s’està treballant amb l’EFA, que és amb qui es defineixen les rutes de potencial interès. Air Nostrum, s’ha dit, no és la única companyia amb qui es volen fer contactes. Com a mínim es reactivaran les converses amb una empresa francesa amb la qual ja s’havien posat sobre la taula propostes concretes i es buscarà una tercera operadora per demanar-li propostes. De moment, però, Andorra Airlines pot esperar.