L’AGIA proposa dividir pisos de gran superfície per posar més habitatge al mercat

El catedràtic Luis Alberto Fabra, autor de l’informe del col·legi, revela que el nombre d’immobles a la venda i a lloguer ha caigut encara més els darrers mesos i el preu segueix pujant al mateix temps que posa sobre la taula la idea de facilitar la divisió d’habitatges per “atendre més necessitats”

Fabra, durant la seva exposició.
Fabra, durant la seva exposició. G.P.

L’oferta d’habitatges en venda al mercat és cada cop més reduïda, tant pel que fa a la venda com al lloguer. La reducció ha anat a més els darrers mesos, segons les dades de l’estudi presentat pel col·legi d’agents i gestors immobiliaris (AGIA). I això acaba provocant que el preu sigui més elevat: per sobre del 4.000 euros per metre quadrat en el cas de la venda i dels 20 per l’arrendament. A més, segons ha posat en relleu l’autor de l’informe, Luis Alberto Fabra, la gran majoria són de gran dimensió: el 60% tenen més de 100 metres quadrats. Per això, l’expert ha posat sobre la taula una proposta, refrendada també des de l’entitat: facilitar la segregació d’aquests immobles. És a dir, poder dividir-los per disposar de més unitats.

Així ho ha apuntat Fabra, catedràtic de la Universitat de Saragossa especialitzat en el mercat immobiliari, durant la presentació de l’estudi del mercat immobiliari que recull les dades del segon semestre del 2024, any en què durant bona part del qual l’activitat va ser fluixa, influïda per la moratòria a la inversió estrangera. Al tram final, i especialment al darrer trimestre, es va despertar amb força, un cop aixecada la restricció. En global, però, el nombre de compravendes va quedar per sota de les del 2023. I un altre detall que també cal tenir en compten, a l’entendre de l’expert: durant el temps de la mesura els preus ni es van moderar ni es van estabilitzar: van seguir pujant.

L’expert defensa la mesura indicant que “amb un menor cost podríem atendre més necessitats” i que es podria obtenir més habitatge, tant de compra com de lloguer, sense fer un ús més gran del sòl

Durant la presentació, Fabra ha desgranat quina és la situació del mercat específic de l’habitatge i ha apuntat que, pel que fa a la venda, l’oferta es va reduir de forma sensible. Al llarg de l’any, hi va haver 1.683 immobles als diferents portals i això suposa una caiguda del 13% en comparació al darrer informe, del primer semestre del 2024. Una davallada que, a més, és generalitzada: es detecta a totes les parròquies amb l’única excepció d’Ordino.

Per tant, Fabra té clar que, actualment, “hi ha una falta de disponibilitat de producte” que fa pensar que tampoc canviarà una altra tendència dels darrers anys: el fort increment de preus. De fet, en vuit anys, s’han duplicat. I lluny de moderar-se, la situació encara és clarament inflacionista: en el darrer semestre, el cost dels pisos en oferta han crescut un 6%. “No hi ha disponibilitat a baixar-lo”, ha apuntat el catedràtic aragonès. Ara mateix, el preu de compra d’un pis supera els 4.000 euros per metre quadrat i, en segons quins casos, frega fàcilment els 6.000.

Un altre detall clau a tenir en compte és que de l’oferta disponible, una gran majoria dels immobles són de grans dimensions. Un 60% superen els 100 metres quadrats de superfície. I aquí és on Fabra ha volgut recordar una mesura que s’aplica a altres llocs, com per exemple Sant Sebastià, i que, al seu entendre, podria permetre incrementar la disponibilitat d’habitatge: facilitar la segregació d’aquells pisos que són prou grans. És a dir, d’un fer-ne dos (o més) i poder-los treure el mercat.

Amb un menor cost podríem atendre més necessitats”, ha justificat l’expert contractat per l’AGIA. Així, ha defensat que “podem incrementar l’oferta facilitant que qui tingui habitatges d’aquestes característiques puguin realitzar aquesta acció”. Fabra ha assegurat que mesures d’aquesta mena ja s’han aplicat a municipis on hi ha una necessitat gran de més pisos. En aquest punt, ha remarcat que caldria, això sí, establir uns requisits, com ara una superfície mínima dels immobles resultats o una sèrie de característiques tècniques, però tot assegurant que “es tindria més habitatge, tant de compra com de lloguer, sense fer un ús més gran del sòl”.

El catedràtic ha admès que tant a Andorra com a altres llocs on hi ha ara mateix una important problemàtica de manca de pisos “no hi ha solucions màgiques”, però sí que ha apuntat que es poden cercar mesures. Sempre, això sí, fugint de les restriccions. Al seu entendre, limitar, per exemple, la compra per part de persones no residents no servirà i ha recordat el que ha succeït amb la moratòria. “Els preus no van baixar”, ha indicat. En canvi, considera que seria “més efectiu” promoure immobles al mercat de preu assequible o incentivar, per exemple amb mesures fiscals, la sortida al mercat de pisos.

Més quan, ara mateix, n’hi ha pocs al mercat. Si a nivell d’ofertes de venda el nombre és baix, la situació en el cas del lloguer és irrisòria. Tot just 121 ofertes. En els darrers sis mesos, el nombre d’opcions disponibles encara ha caigut més: un 14%. I els preus ja són directament prohibitius tret per a persones d’una situació econòmica molt folgada: la mitjana supera els 20 euros per metre quadrat. Aquesta xifra ha crescut un 5,1% en només sis mesos.

“Tenim una escassetat d’oferta de lloguer i això provoca un elevat preu”, ha advertit Fabra. I això, alerta, pot tenir conseqüències greus i “condicionar el potencial de creixement del país”.

Comentaris (27)

Trending