L’Agència catalana de la competitivitat ha ajudat 37 empreses andorranes a desenvolupar-se

Andorra Business i el ministeri d’Economia consideren positiu el conveni signat el 2022 amb ACCIÓ alhora que destaquen que cap companyia de Catalunya s’ha interessat per rebre suport del Principat

ACCIÓ és el departament de competitivitat i empresa de la Generalitat. arxiu

L’Agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya (ACCIÓ) ha ajudat 37 empreses andorranes a desenvolupar les seves estratègies d’internacionalització i innovació. Aquest suport s’ha ofert en el marc d’un conveni entre l’esmentat departament català i Andorra Business. L’acord es va establir el 23 de maig del 2022 i, per ara, cap empresa catalana s’ha interessat en rebre suport des del Principat.

Aquest acord “té per objecte establir el marc de col·laboració entre les parts en la realització d’actuacions de cadascuna de les parts, aprofitant sinergies en el foment de la competitivitat i la internacionalització de les empreses i en el desenvolupament de la innovació i la disrupció tecnològica, en els àmbits identificats en el conveni”. Té una durada de quatre anys que es poden ampliar en quatre anys més mitjançant una addenda al conveni inicial. L’acord no suposa cap obligació d’aportació econòmica per cap de les parts. 

El conveni “té per objecte establir el marc de col·laboració entre les parts en la realització d’actuacions de cadascuna de les parts, aprofitant sinergies en el foment de la competitivitat i la internacionalització de les empreses i en el desenvolupament de la innovació i la disrupció tecnològica, en els àmbits identificats” en l’acord

Aquesta informació la dona el secretari d’Estat d’Empresa, Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Saura, en el marc d’una resposta parlamentària a una pregunta formulada pel conseller general i president socialdemòcrata, Pere Baró, que es va interessar per l’evolució del primer any de funcionament de l’esmentat conveni. Baró, entre altres coses,  demanava per les empreses, catalanes o andorranes beneficiades, i per les sinergies hipotètiques entre companyies del país de l’Alt Pirineu català. Saura respon que no hi ha hagut sinergies en el sentit que demana el conseller i tampoc cap empresa catalana que hagi demanat el suport andorrà. 

En canvi, al revés, sí que hi ha hagut més interès. Hi va haver 21 empreses andorranes que van buscar sinergies a Catalunya el 2022, quatre l’any passat i dotze ja aquest 2024. Les empreses beneficiades són especialment del sector dels serveis empresarials (nou), tecnològiques (sis) i comerç (cinc). Entre altres coses, Saura també explica que “a iniciativa d’Andorra Business i el Govern d’Andorra, s’han portat a terme missions comercials multisectorials per donar suport a empreses andorranes l’any 2022 a Dubai (Emirats Àrabs Units) i l’any 2024 a Lisboa (Portugal)”. En aquest sentit, “s’han requerit els serveis de les oficines exteriors de comerç i inversions d’Acció en aquests països per donar suport a les agendes tant comunes i grupals com individuals. Aquests serveis han suposat un cost per a Andorra Business de 800 euros per missió comercial”.

Com a cloenda, el secretari d’Estat, també a demanda del parlamentari del PS, fa un balanç de situació. Així les coses, “aquest acord ha beneficiat exclusivament les empreses andorranes i específicament els seus plans d’internacionalització i penetració/comercialització en països concrets, ja que ACCIÓ ha prestat serveis per ajudar les empreses andorranes en mercats exteriors a través de les seves oficines exteriors de comerç i inversions d’arreu del món”. I el colofó definitiu, manté Saura, és que “l’avaluació per part d’Andorra Business i el ministeri de Presidència, Economia, Treball i Habitatge en relació amb aquest acord és positiva pel suport que està facilitant a les empreses andorranes”.