Cert que alguns accionistes concrets, amb maldecaps personals, hi veuen altres problemes. Però les causes legals encara pendents de resoldre són un fre per qualsevol operació de compra-venda que impliqui l’hereu del que va ser denominat com a banc pont després de la nacionalització de Banca Privada d’Andorra (BPA). Les nombroses irregularitats presumptes que haurien envoltat el procés de creació de Vall Banc i, després, les maniobres o operacions acordió (amb l’afer dels bons convertibles o CoCo’s com a estendard) que haurien facilitat a JC Flowers fer créixer de forma artificial el patrimoni net del banc són ara una arma de doble tall per a qualsevol interessat en fer-se amb el banc. Per fer incrementar el volum de negoci o alhora fer créixer els recursos propis, Crèdit Andorrà, que ara mateix es troba en una situació delicada i que a nivell de posicionament de mercat ha rebut una estocada amb l’anunci de la fusió entre MoraBanc i BancSabadell d’Andorra, pot veure l’adquisició com una molt bona oportunitat. Interessant si més no.
De fet, en la mateixa posició d’interès podria estar qualsevol altra entitat de la plaça, més encara segons el preu que JC Flowers demani pel banc. Però si al final els tribunals (i Corts, per exemple, va obligar la Batllia a investigar les suposades irregularitats relatives als CoCo’s quan la Batllia ja havia decidit arxivar el cas) donen la relació a les diferents reclamacions judicials que hi ha -siguin demandes administratives, siguin accions penals- tot plegat pot representar un problema difícil de superar a posteriori. O que deixaria de fer interessant allò que ara mateix, sobre el paper, ho podria ser.
L’administració, el Govern, no veuria gens malament que qualsevol altre banc de la plaça adquireixi Vall Banc i l’integri en les seves estructures. Seria una manera de fer creu i ratlla en tot un procés que, com a mínim, ha estat de molt dubtosa legalitat. D’entrada, dels 29 milions que es podia presumir que acabaria abonant JC Flowers, només n’ha pagat 3,8. I encara amb prou feines. A més, ni els propis competidors en el mercat financer andorrà no saben quina és l’estratègia bancària de Vall Banc. Quina línia té. Si a això s’hi afegeix el deteriorament de negoci que ha experimentat l’entitat liderada per JC Flowers durant el 2020, tot plegat porta o port portar la situació a un camí sense sortida.
D’aquí que una fusió interna podria permetre l’administració salvar els mobles i mirar de sostenir la situació d’una plaça financera que per conjectura internacional en alguns moments, però per les pròpies limitacions locals i decisions erràtiques o de difícil justificació legal l’han posat encara més en perill. I això sense insistir en els problemes pels quals passen alguns dels principals accionistes de Crèdit Andorrà, que s’oposen a qualsevol operació que pugui impedir el repartiment de dividends.
Comentaris (9)