2025 arriba amb la llum més cara a les llars, amb els lloguers descongelats i amb més salari mínim

El nou any comporta un increment del 2,3% en les tarifes elèctriques particulars, mentre que els comuns apliquen un criteri divergent per a zones verdes i blaves, aparcaments i escoles bressol; les famílies també hauran de fer front a augments, en la majoria de casos amb IPC, de les rendes dels pisos

Bitllets d'euro.
Bitllets d'euro. ARXIU

Andorra ja està al 2025. I, com és habitual, l’entrada de l’any nou ve acompanyada d’increments de preus d’alguns serveis. El que més notaran les llars del Principat serà el de la llum. FEDA, amb el beneplàcit del Govern, aplicarà una pujada del 2,3%, però únicament als clients domèstics. Serà el quart increment en tres anys, des que el 2022 va esclatar la guerra a Ucraïna. També s’apuja el peatge del túnel d’Envalira. Des dels comuns, hi ha una mica de tot. Alguns congelen els aparcaments i les zones verdes i blaves, però d’altres apliquen increments, igual que succeeix amb les escoles bressol. En el costat positiu de la balança, el salari mínim també creix, dos cops l’IPC, però també ho faran els lloguers, que deixen d’estar congelats.

Per tant, en alguns casos, les despeses de les llars s’incrementaran. El més evident és el que fa referència al rebut de la llum. Ara fa uns dies Govern va anunciar que autoritzava en part la petició que FEDA havia fet al pressupost per al 2025: un increment de tarifes. S’aplicarà un 2,3%, la previsió d’inflació amb què l’executiu ha treballat els comptes per aquest nou any -i que s’ha de confirmar en els pròxims dies, però no de forma generalitzada.

En aquest cas, la mesura es circumscriu únicament als clients domèstics. Per a aquests, el càlcul és d’un augment d’entre 80 cèntims i 1,3 euros per cada rebut mensual, sempre segons el consum. En canvi, la resta de tarifes, les professionals, no es veuran afectades. En tot cas, és el quart increment tarifari des del 2022, quan va esclatar la guerra a Ucraïna, fet que va generar un repunt del cost de l’energia als mercats internacionals. La decisió arriba, però, quan FEDA està presentant els millors números de la seva història, amb un tancament, a 30 de setembre, de 27 milions de benefici.

Govern preveu aplicar un increment del sou mínim que sigui dos cops l’IPC, amb un mínim del 4%; per tant, caldrà esperar que es conegui la dada definitiva que, però, tot fa pensar que serà superior al 2,3% amb què es tancava novembre

Pel que fa als comuns, la situació és dispar segons cada parròquia pel que fa a serveis com els aparcaments o les escoles bressol. A l’espera del que decideixi Canillo, que preveu aprovar aquest gener les noves ordinacions de tributs i preus públics -tot i que a inicis de desembre sí que es va fer una actualització important dels preus per estacionar-, la resta de corporacions ja els tenen en vigor. Encamp manté tarifes tant de les zones verdes i blaves, com dels aparcaments, així com de les escoles bressol.

En canvi, Ordino sí que ha modificat preus. L’escola bressol puja un 4,1% fins als 456,25 euros mensuals i també hi ha increment dels abonaments als aparcaments (+3,9%) i del cost per hora (d’1,25 a 1,30 euros). En canvi, no hi ha canvis en l’estacionament de zona verda regulat pels parquímetres. A la Massana, aquesta tarifa es manté, però el primer tram de la zona blava s’incrementa en cinc cèntims.

A Andorra la Vella, es manté també aquest cost i el dels aparcaments, però sí que puja el dels abonaments, entorn un 3%. També costarà més car portar els nens a les llars d’infants: de 364,50 a 375 euros en el cas dels residents i de 438 a 451 pels que visquin fora de la parròquia. Un 2,8% i un 2,9% respectivament.

A Sant Julià i Escaldes-Engordany, les ordinacions estan aprovades però encara no s’han publicat al BOPA. Segons el que es va anunciar en les sessions en què es van aprovar, en el primer cas la zona verda i blava es manté. En el segon, la intenció era aplicar l’IPC després d’anys de congelació, i amb una diferenciació entre el cost dels aparcaments coberts i els descoberts.

L’únic peatge del país, el del túnel d’Envalira, també puja de preu. Seguint el contracte amb la concessionària, de mitjana entre un 1,3% i un 1,5%. Així, els turismes paguen des d’aquest 1 de gener 7,90 euros per travessar la infraestructura mentre que camions i autocars, 15,9. Es manté, això sí, la gratuïtat per als moments en què el port estigui tancat i la reducció del 50% per als residents i treballadors al Pas de la Casa.

L’any noi sí que comportarà una notícia positiva per aquells treballadors que estiguin cobrant el salari mínim, fins ara situat en 1.376,27 euros. Pujarà segur, però encara no se sap quan. La idea inicial del Govern és un mínim del 4%, però tot va pensar que acabarà sent superior. Així, està marcat que s’incrementarà en un percentatge superior dues vegades a l’IPC. La dada definitiva encara trigarà uns dies a fer-se pública i, per tant, serà llavors quan s’acabi tancant la pujada definitiva. L’indicador a finals de novembre se situava en el 2,3%, fet que comportaria un 4,6%. Ara bé, si es té en compte que a Espanya els preus han tornat a incrementar-se al desembre, tot fa pensar que aquesta xifra podria ser encara superior.

En canvi, una mala notícia és que s’ha acabat la congelació dels lloguers. Aquests continuen prorrogats, fins al 2027, però sí que es pot aplicar l’augment de renda que preveu el contracte. En la majoria de casos, cal recordar, l’IPC. Per tant, una despesa que puja per a les famílies.

I, per a les empreses, un darrer detall a tenir en compte. Aquest 2025, quan hagin de liquidar l’impost de societats corresponent a l’exercici anterior, ja ho hauran de fer amb les noves regles de joc que marca la reforma fiscal aprovada el 2023. I això vol dir que, independentment de les deduccions que es puguin aplicar, si tenen beneficis, hauran de pagar com a mínim un 3%.

Comentaris (15)

Trending