Dodge Fargo ‘llenyataire’: les primeres imatges de l’interior del vehicle que Velles Cases Andorranes vol recuperar

Un pèrit que col·labora amb l’entitat hauria assegurat que el vehicle, ‘abandonat’ des de fa anys en un solar de Fontaneda, presentaria una carrosseria en prou bon estat per ser rehabilitada

Comentaris

-
-
El vell autocar ‘aparcat’ des de fa unes quantes dècades en un solar de Fontaneda i que Velles Cases Andorranes s’ha fixat l’objectiu d’intentar recuperar per rehabilitar-lo ha tingut múltiples funcions més enllà de portar els primers visitants de França (Acs) a Andorra a mitjan segle passat. L’última missió que estaria complint, almenys si es té en compte les imatges que n’ha difòs l’entitat que vetlla per la protecció i la promoció del patrimoni del Principat, seria el de magatzem de llenya. El Dodge Fargo guarda en el seu interior un bon reguitzell de troncs i tronquets.

Un pèrit que col·labora amb Velles Cases Andorranes va poder accedir divendres a l’interior del vehicle, de fabricació americana i datat a mitjan dècada del 1940 que va ser readaptat posteriorment per convertir-lo en una mena d’autocar que va servir per traslladar fins al Principat el que serien els primers integrants de la primera onada del turisme de masses que va viure Andorra, amb el boom de l’esquí, els anys cinquanta, seixanta i setanta del segle XX. L’elevada despesa que generava el vehicle -sobretot en consum- i l’arribada d’altres prototips més assequibles el van ‘foragitar’ per al servei.

De les fotografies captades en aquesta primera visita ‘in situ’ sembla que la darrera funció de l’automòbil de fabricació americana i de mitjan segle passat seria el de ‘magatzem’ de llenya

Adoptaria després el vehicle altres funcionalitats fins quedar ‘aparcat’ per sempre més en un terreny de Fontaneda. A primera a la vista de tothom que hi passes. Més tard, ja, darrera d’un mur. D’una tàpia. Fins ara, però, només se’n tenien unes vagues imatges i de ja fa uns quants anys. Fins aquest divendres. Segons ha anunciat Velles Cases Andorranes a través de les xarxes socials, el pèrit que va poder veure juntament amb membres de l’entitat el Dodge Fargo va arribar a la conclusió que malgrat l’estat de deteriorament que el vehicle presenta, no n’hi ha per tant. I que se li pot tornar la brillantor que un bon dia va tenir.

Dit en paraules del president de l’entitat, Claude Benet, tot fent referència al pèrit en qüestió: “La carrosseria està en bastant bon estat per poder recuperar el vehicle.” I aquest és l’objectiu de Velles Cases Andorranes. Tornar amb la mesura que es pugui el resplendor a l’automòbil amb la placa de matrícula andorrana número 194. És a dir, dels primerets que van córrer pel Principat. De moment es mirarà de rehabilitar la carrosseria. Caldrà veure després si s’hi pot fer quelcom més. En tot cas, tot això val diners. I l’entitat està disposada a endegar una campanya de micro-mecenatge que ja ha començat a tenir ressò a les xarxes socials. Fins al punt que diverses persones ja han mostrat la seva disposició de contribuir-hi.

El col·lectiu que promou la protecció del patrimoni cultural andorrà està dissenyant una campanya de micro-mecenatge amb Verkami que necessitaria uns 1.500 subscriptors

La campanya tot just s’està dissenyant en aquests moments. No obstant això, Claude Benet ja n’ha deixat entreveure les primeres línies mestres imposades per l’empresa canalitzadora de la recol·lecta. Velles Cases Andorranes, però, es mostra satisfeta per l’esdevenir del projecte. “Primers passos esperançadors”, ha escrit Benet a Facebook per després explicar que “Verkami, l'empresa que organitza el micro-mecenatge, estaria d'acord en ajudar-nos. Però hauríem de sumar unes 1500 persones amb una mitjana de 30 euros i potser trobar un mecenes”. I després es demana si aquest escenari és “factible? Podem mobilitzar aquesta part de la ciutadania andorrana? Ens ajudeu a posar el projecte en peu? Podem dir que "som un país" per la cultura?”

Comentaris

Trending