Caçadors i banders mantenen clares diferències en relació a la gestió de la caça de l’isard en els vedats. Fins ara, i més enllà de la setmana cinegètica del setembre, d’isards només se’n podien abatre de forma acompanyada a la reserva d’Enclar. Ara, la federació de caça i pesca demana que la fórmula d’Enclar s’estengui a la resta de vedats. Sacrificant els mascles més vells es creu que la qualitat de la cabana en aquests zones específiques encara augmentaria més.
Segons fonts properes a l’entitat que agrupa els caçadors, el ministeri d’Agricultura i Medi Ambient no veuria malament la proposta feta des del col·lectiu, però el problema sorgeix amb els banders, que no veuen bé el plantejament, essencialment, per un tema d’organització del departament i perquè el sistema de l’acompanyament suposa condicionar una part de la feina a aquestes batudes selectives. Si aquestes s’incrementen, més feina per als agents encarregats del control de la fauna i la flora del país.
Però els caçadors -i així ho haurien exposat ja durant les dues darreres reunions de la comissió de seguiment de la caça- consideren que eliminant els isards mascles més vells, que tenen un gran domini territorial, es permetria renovar els exemplars en els vedats i, en conseqüència, millorar l’espècie en aquestes reserves. Segons les fonts consultades, els vells no deixen integrar saba nova a la zona que controlen, i que marquen fregant-se fortament en els pins més petits per impregnar-los de la seva olor.
A banda de la reserva d’Enclar, on ja es fa la caça selectiva i acompanyada, també hi ha els vedats de Xixerella, a la Massana, i de Sorteny i Ransol. Com en el conjunt del territori del Principat, la cabana d’isards gaudeix d’una molt bona salut. De fet, i ja es va anunciar dilluns després del balanç definitiu del recompte, hores d’ara hi ha una xifra rècord en relació a les dues darreres dècades: entre tot el territori hi ha controlats 1.168 d’isards.