Després de la denúncia presentada per Andorra Turisme, dilluns a la tarda l’alt càrrec de la societat pública va ser citat a declarar en les dependències policials. I ja no en va sortir. Va quedar arrestat, tal i com ha avançat ‘Diari d’Andorra’ i ha pogut confirmar l’Altaveu, acusat, de forma genèrica, d’un delicte contra la funció pública, però concretat en el de sostracció de béns públics. En funció de la quantitat que finalment es pugui acreditar sostreta, l'article 388 del Codi penal preveu penes de presó de fins a cinc anys. De tres mesos a tres anys en els de menys quantia. I de dos anys a cinc anys en els més quantiosos. A banda, també es preveuen inhabilitacions per al càrrec, amb la qual cosa, de facto, tot porta a pensar que l'empresonat serà acomiadat.
Els agents especialitzats en delictes econòmics i blanqueig del cos d’ordre van ampliar el dossier ja iniciat per la fiscalia i que el ministeri públic va traslladar a la Batllia. Entre altres diligències practicades, es va dur a terme un escorcoll en el domicili del detingut, a Arans, a la parròquia d'Ordino, per corroborar si alguns dels objectes o material que havia adquirit amb el finançament de la targeta d’Andorra Turisme encara es podien localitzar a l’habitatge. Durant la tarda d’aquest dimarts, el detingut va passar a disposició judicial. Les fonts consultades aquest dimecres han assegurat que l'empleat de la societat va ingressar dimarts mateix a la nit al centre penitenciari.
Les diverses fonts consultades no han pogut confirmar si va ser objecte d’una ordenança penal i, per tant, l'empresonament ja seria ferm, o si el batlle que el va rebre n'ha dictat l'ingrés de manera provisional. La celeritat amb la qual es va practicar la detenció i se’l va posar a disposició de la Batllia farien aconsellable, segons algunes fonts, de repassar tot l’historial de l’home des que té potestat per usar la targeta de la societat. Aquesta seria l'opció més plausible, ja que el control que hauria fet saltar l'alarma es corresponia a les últimes setmanes i ara s'hauria d'auditar totes aquelles operacions que l'ara processat hauria dut a terme.
La denúncia d'Andorra Turisme l'haurien formalitzat els seus responsables davant la fiscalia després d'informar el Govern, segons que ha explicat aquest dimecres el ministre portaveu, Jordi Cinca, que ha confirmat que la quantitat inicialment defraudada serien 3.000 euros. Segons el titular ministerial, una vegada els màxims dirigents de la societat pública van comunicar "que havien descobert aquesta situació i que hi havia indicis" de delicte, es va posar tota la documentació que es tenia a disposició de la fiscalia. I a partir d'aquí va ser el ministeri públic qui va dirigir les actuacions.
"Malauradament semblava, pels propis controls que té la societat, que s'havia fet un mal ús d'una de les targetes de compra que té la societat. Mal ús en benefici d'un empleat", ha explicat Cinca, que hi ha afegit, sense concrecions, que els fets es va conèixer "molt recentment i quan s'han sabut s'han posat a disposició de la fiscalia". El ministre en funcions ha deixat clar que ni Andorra Turisme ni el Govern no fan de jutges, i que l'únic que s'ha fet és extremar els controls.
L’acusat treballa a Andorra Turisme des del 2008. Enginyer tècnic en telecomunicacions, es va incorporar a la parapública procedent de Merca Center i Reig Patrimonia. Inicialment, a la societat que s’ocupa de la promoció turística del Principat va ser el responsable d’informàtica. Posteriorment passaria a ocupar càrrecs de màxima responsabilitat en les àrees de recursos humans i d’administració, lloc que ostentava en ser citat dilluns per la policia.
Comentaris