Detectat un cas de galteres en un centre escolar d’Andorra la Vella

El ministeri de Salut ha confirmat un cas del que tècnicament es coneix que a parotiditis epidèmica, una malaltia sovint benigna i autolimitada però que és vírica i molt contagiosa

-

El ministeri de Salut ha confirmat un cas de galteres en un centre educatiu de segona ensenyança del sistema andorrà d’Andorra la Vella. L’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de l’esmentat departament ha avisat els pares i mares de tot el centre de la situació esdevinguda en ser la malaltia vírica altament contagiosa tot i tractar-se, habitualment, d’una dolença benigna i autolimitada. Els experts del ministeri han reclamat als progenitors dels estudiants del centre que verifiquin que els seus fills i filles han rebut les dosis adequades de la vacuna que, justament, serveix per combatre el que tècnicament es coneix com a parotiditis epidèmica.

L’esmentada malaltia es caracteritza per la inflamació d’una o més glàndules salivals, generalment les paròtides. Aquesta inflamació sovint va associada a febre i dolor en la zona inflamada. Normalment, com explica l’àrea de prevenció del ministeri en un comunicat enviat als pares i mares dels escolars del centre afectat, es tracta d’una malaltia benigna i autolimitada, però a vegades pot haver-hi complicacions, sobretot en persones adultes. Les complicacions més freqüents són la inflamació de testicle en el cas dels nois i d’ovari en el cas de les noies. 

La forma de combatre la dolença és vacunant-se; per això es demana als pares que revisin si els seus fills han rebut les dosis corresponents per tal d’evitar ensurts innecessaris

La prevenció d’aquesta malaltia es fa mitjançant la vacunació. A Andorra ja fa anys que es vacuna contra les galteres i és per aquest motiu que pràcticament no hi ha casos. Actualment el calendari de vacunacions inclou l’administració de dos dosis de la vacuna triple vírica (xarampió, rubèola i parotiditis) a les edats de 12 mesos i 3 anys. Per tot plegat, és molt important verificar que el vostre fill o filla ha rebut les dos dosis d’aquesta vacuna. 

Aquelles persones que tinguin dubtes de com fer-ho es poden adreçar amb el carnet de vacunes del menor a l’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, a la xarxa de centres d’atenció primària (CAP), al Servei de Salut Escolar o bé al metge de capçalera. En cas que manqui alguna dosi de la vacuna caldrà administrar-la el més ràpidament possible. 

Els experts també demanen que en el cas que algun escolar presenti una simptomatologia compatible amb les galteres se’l porti al metge al més aviat possible per tal que en faci la valoració i el diagnòstic que s’escaigui. Generalment, el temps que pot transcórrer entre l’exposició al virus i l’inici de la malaltia pot oscil·lar entre els 12 i els 25 dies. Amb la qual cosa, doncs, encara cal estar en alerta unes quantes setmanes.

Etiquetes: