L’APRA s’ha manifestat per primera vegada sobre l’acord anunciat en relació amb el tabac que establiria una transitòria de trenta anys. De fet, justament, el col·lectiu manté que només “el pas del temps el que dirà, amb la suficient perspectiva, si l'acord assolit és un bon acord”. Als pagesos els “manquen elements per donar per resolts satisfactòriament els acords presos en relació al capítol 24 relatiu al tabac”. Segons fonts de l’organització agrícola, l’entitat no ha rebut cap documentació on quedi explicitat l’acord al qual el Govern hauria arribat amb Brussel·les. I tampoc ningú no els ha aclarit la lletra petita, que les mateixes fonts, en certa manera, temen.
L’APRA no ha tingut accés a cap document relatiu a la suposada entesa entre el Govern i Europa i tampoc se li ha aclarit la lletra petita, que tem, del pacte
“El període de 30 anys acordat per a la transitorietat del tabac -amb una reducció progressiva dels drets de Duana a partir del setè any de l'activació de l'acord-, aconseguit gràcies al sector agrícola i al respecte que li mereix a la Unió Europea, permetrà proporcionar una gran estabilitat al sector industrial”, remarca en el comunicat l’APRA. “Aquesta continuïtat, però, no es pot fer extensiva a hores d'ara als colliters que, si bé celebren la voluntat manifestada pels fabricants de tabac en relació a la seva predisposició per mantenir l'acord històric amb l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra per a períodes llargs i renovables, necessiten veure-la materialitzada mitjançant la signatura d'un nou acord que reculli aquesta declaració d'intencions de forma ferma -per un període no inferior a 10 anys-, sense clàusules de penalització. Aquesta és l'única fórmula que pot proporcionar l'estabilitat que necessita el sector agrícola per intentar la tan necessària reconversió.”
Fins ara, s’havia parlat, i fins i tot també ho havia fet l’executiu, de mirar de firmar un contracte per un període de cinc anys. Alhora, aquest contracte contemplaria un seguit de clàusules per tal que quedés sense efecte o pogués ser modificat en funció de possibles alteracions o disfuncionalitats que hi hagués producte dels acords internacionals establerts. Però els colliters no en tenen prou amb aquests cinc anys sobre els quals inicialment es parlava. “El sector agrícola precisarà de molts esforços, entre els que destacaran els econòmics, per intentar trobar altres cultius i activitats que permetin reorientar les explotacions agràries fins que siguin viables sense l'ajut del tabac, tal com els intents de diversificació demostren”, remarca l’associació en el seu comunicat.
El col·lectiu reclama que Govern aporti més ajuts econòmics al sector o que negociï amb Brussel·les perquè els injecti la comunitat
L’APRA afirma que per a “la consecució d'aquesta fita també seran importants els ajuts econòmics que el Govern d'Andorra hi pugui destinar de forma directa o els que, al nostre entendre, cal negociar amb la Unió Europea”, un aspecte, aquest darrer, que en cap cas cap membre de l’executiu ha explicat que s’hagi tractat. Els pagesos consideren que una vegada establerta l’estabilitat del sector a partir d’un contracte amb els industrials a molt llarg termini, després, només l’evolució del temps podrà finalment permetre saber si l’acord signat amb la UE ha estat o no positiu.
Comentaris (1)