Jonestur és l’agència canvista que operava, entre altres, amb BPA. Molts argentins han buscat tradicionalment refugi en aquestes empreses per evitar l’inestabilitat política del país i els processos inflacionistes que tot sovint s’hi viuen. D’aquesta manera, molts habitants d’aquell país d’Amèrica del Sud o bé miraven d’adquirir dòlars per mirar de garantir-se així una divisa segura o enviaven diners a l’estranger per poder-los tenir en llocs suposadament segurs. Així va ser com una important quantitat de milions de dòlars van venir a parar a BPA via una de les cases de canvi més importants de Mar del Plata.
Els clients d’aquella empresa, però, no només han tingut i estant tenint molts problemes per la intervenció de BPA, que manté bloquejats bona part d’aquells dipòsits si no que ara veuen com s’acusa Jonestur de servir en certa manera de trampolí per afavorir la corrupció. Fonts d’aquesta casa de canvi han negat rotundament aquest fet i han lamentat que la fiscal Laura Mazzaferri intenti lligar dues causes diferents -inspeccions que es van acabar judicialitzant contra diverses cases de canvi amb suposada corrupció protagonitzat per l’expresident Kirchner i el seu entorn- per dissimular les presumptes il·legalitats de les autoritats judicials i policials i, alhora, per fer punts davant la cúpula política que actualment dirigeix les regnes d’Argentina, atès que de Mazzaferri se sabia que era molt propera al kirchnerisme.
Cámara Federal de Apelaciones
Les fonts consultades properes a Jonestur han assegurat que les autoritats governamentals argentines van voler posar contra les cordes les cases de canvi i d’aquí que iniciessin contra elles processos judicials sustentats per informes policials falsos que van permetre que un control administratiu es convertís, de fet, en una actuació judicial penal. Així va ser com es va obtenir nombrosa documentació no només de l’empresa si no també dels seus clients. Jonestur, com altres cases de canvi, va acudir als tribunals per denunciar les vulneracions patides i la Cámara Federal de Apelaciones de Mar del Plata va declarar la nul·litat de les actuacions.
També es van tancar totes les causes que s’havien obert contra diverses persones i es va impedir, formalment, que es pogués accedir al contingut de tots els materials que s’havien obtingut i segrestat en els diferents registres a les empreses. Davant el fiasco i el revés sofert, i davant l’aparició de documentació aliena a les cases de canvi que evidenciava la més que possible comissió d’actes de corrupció per part dels Kirchner i col·laboradors seus, alguns dels quals també clients de cases de canvi, Mazzaferri, denuncia Jonestur, hauria aprofitat per lligar-ho tot i mirar de fer veure davant l’opinió pública que realment s’investigava les agències canvistes per corrupció.
Així és, asseguren les fonts de Jonestur consultades, com apareix “un important i reconegut empresari tèxtil de Mar del Plata de nom Sergio Todisco, relacionat amb un secretari ja difunt del també difunt ex president Néstor Kirchner. Todisco hauria realitzat transferències de diners a l’estranger (sempre documentades i justificades por l’activitat empresarial de l’ara investigat) a través de la casa de canvi Jonestur i moltes altres, que col·lateralment van passar per la Banca Privada d’Andorra (BPA)”.