Amb les noves tarifes que haurien d’entrar en vigor l’1 de setembre -i que ja és clar que com a mínim no seran vigents fins l’endemà, perquè el primer de setembre hi ha l’etapa de ‘la Vuelta’ i no s’aplicarà cap canvi en el transport-, l’executiu teòricament potencia els abonaments rebaixant-los de preu en detriment dels bitllets individuals que s’apugen un 3%. A diversos usuaris, però, els sobta però “com una vegada més es castiga al 10% de la població del país per no viure a prop o relativament a prop del centre”.
La gran majoria de la població viu en la catalogada com a zona 1 (preu unitari 1,90 €) que abasta les parròquies centrals Andorra la Vella i Escaldes, Sant Julià de Lòria, Encamp (poble), Canillo (poble), La Massana (poble) i fins a Ordino (poble). La zona 2 sembla especialment pensada per “penalitzar” la gent que viu a Arinsal, un poble de la parròquia de la Massana densament habitat. També s’emmarquen en aquesta mateixa zona, sortint d’Andorra la Vella, El Tarter i Soldeu.
Si residents i usuaris del transport públic d’Arinsal consideren fora de lloc que se’ls inclogui en la denominada zona 2, creuen encara més “surrealista” que el mapa de transport públic contempli una zona 3 destinada només a Bordes d’Envalira amb un preu del bitllet senzill de 4,80 euros. Creuen que la zona 3 només serveix per justificar l’existència d’una zona 4, que constitueix un veritable “regal” per la gent del Pas de la Casa amb un cost de 6,35 euros el preu de tarifa senzilla.
Els usuaris d’Arinsal que han contactat amb l’Altaveu per denunciar la situació concreta que els afecta, insisteixen en el seu cas, que consideren de “flagrant discriminació”: Arinsal, zona 2. Expliquen que “pels que viuen al centre del país -bé, en un territori de 468 km2 podríem considerar que tot és cèntric- Arinsal potser queda lluny. Però queda més lluny que Ordino? I que Canillo?” I aquí és quan fan els seus càlculs i treuen les seves conclusions en què, entre altres coses, es basen per reclamar canvis en el mapa tarifari.
El mapa tarifari inclou una zona 3 on únicament hi ha Bordes d’Envalira amb un bitllet senzill de 4,80 euros; el trajecte fins al Pas de la Casa costa 6,35 euros
Fent una petita recerca a Google Maps iniciant el trajecte des de l’Estació nacional d’autobusos, Arinsal es troba exactament a 10,8 quilòmetres del centre; Ordino a 8,9 km; i Canillo a 11,6 km. Per tant, Canillo amb zona 1, preu tarifa 1,90 euros, es troba 800 metres més lluny que Arinsal on s’aplica als usuaris un sobrecost d’1,55 euros per trajecte (un 81% més que els viatgers destinació Canillo que cau més lluny). En aquest marc, afirmen que “caldria explicar a la població perquè un resident a Arinsal, vivint més a prop del centre que un de Canillo, se li aplica una tarifa un 81% més alta. Una persona que resideix en aquest poble paga 0,32 euros per cada quilòmetre recorregut en autobús enfront dels 0,16 euros que paga algú que visqui a Canillo.
Asseguren que “l’’objectiu és denunciar amb dades empíriques l’arbitrarietat de les zones del transport públic al Principat d’Andorra fent pagar preus desorbitats per recórrer distàncies extremadament curtes”. El trajecte més llarg a ningú no se li escapa, són els 32,6 quilòmetres des del centre (28,2 km si es passa pel túnel) per anar fins al Pas de la Casa, la denominada zona 4, i per la qual es fa pagar, en el bitllet senzill, 6,35 euro per trajecte.
Arribats aquí, els usuaris que lamenten les “discriminacions” i “arbitrarietats” del mapa tarifari exclamen que “va sent hora de potenciar realment el transport públic i podríem començar per aplicar la zona 1 a tot el territori. Segurament aquesta modificació no tindria un cost pressupostari major al de subvencionar uns quants cotxes elèctrics a les butxaques adinerades d’aquest país i que seguiran sense pujar-se a un autobús”.