El Sipaag ha detectat, a partir de consultes i comentaris que li han fet arribar diversos treballadors de l’Administració, que hi ha preocupació entre les persones contractades recentment ja que per la mateixa feina es poden donar reconeixements distints donada l’entrada en vigor de la nova Llei de la funció pública i el seu desplegament reglamentari.
L’article 114 de la Llei preveu que als treballadors interins que passen a consolidar el seu lloc de treball se’ls compti l’antiguitat en aquest lloc de treball mentre encara no eren treballadors públics de caràcter indefinit. Això ha provocat que en un mateix edicte per ocupar una o diverses places d’un lloc de treball hi hagi persones contractades abans de l’1 de març –a les quals no correspongui atorgar l’antiguitat que tenien com a eventuals– i d’altres que signin el contracte després de l’1 de març –i se’ls compti l’antiguitat.
En un comunicat, l’organització sindical posar l’exemple d’una persona de nacionalitat andorrana que fos eventual abans del març (i que hagi tingut dret a presentar-se a una convocatòria anterior a la d'una altra d’una nacionalitat diferent) se li comptarà menys temps d’antiguitat quan passi a tenir contracte indefinit perquè perdrà l'antiguitat que tenia. I aquesta diferència “és clar que pot tenir repercussions a l’hora de computar el complement d’antiguitat i pot ser que també n'hi hagi en la carrera professional, vist que en les sessions informatives de Funció Pública amb Deloitte s’ha exposat que el complement de carrera professional inclou, entre altres coses, l’experiència”.
Segons el Sipaag, alguna de les persones afectades ho ha volgut consultar en aquestes sessions i ha rebut una resposta evasiva en el sentit que la pregunta no era procedent perquè es referia a la Llei i no als reglaments. L’organització sindical anima totes aquelles persones afectades per la situació que els trametin la seva pròpia experiència per anar recollint casuística i mirar de treure l’entrellat de tot plegat.
D’altra banda, manté el sindicat, “en les sessions només s’exposa com una possibilitat el sistema per determinar els complements i no s’aclareixen ni quantitats ni altres qüestions que queden opaques perquè la feina es troba en un estat embrionari. Si la informació que es pretén transmetre ha de generar més dubtes que certeses, pensem que just en plena campanya electoral no és el moment de transmetre-la”. I en aquest sentit el Sipaag recorda que el Tribunal Constitucional té sobre la taula una demanda d’inconstitucionalitat de la llei promoguda per sis consellers generals.