- La sessió de control parlamentari a l’executiu que s’ha limitat a cinc preguntes formulades pel grup mixt ha viscut moments de tensió amb Pere López i Víctor Naudi com a artífexs
- El líder del PS ha retret amb duresa que el gabinet ministerial no concreti mesures ‘gravoses’ plantejades per la CASS i, en canvi, doni per fer promeses que no es contemplen enlloc
- La crítica del conseller general socialdemòcrata ha portat a intervenir Carles Álvarez, Jordi Cinca i Toni Martí, i fins i tot ha hagut de participar-hi el síndic perquè el debat havia “pujat de to”
- El portaveu d’SDP a la cambra lamenta que els mandataris governamentals hagin de recórrer a empreses externes “per fer la seva feina” i diu que això demostra que hi ha molt cansament
El grup mixt ha copat tot el protagonisme de la sessió de control parlamentari al Govern d’aquest dijous. Més concretament, Pere López i Víctor Naudi, líders parlamentaris del Partit Socialdemòcrata (PS) i de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) han estat els veritables artífexs d’una sessió amb només cinc preguntes i en què l’oposició ha mirat de fer incís tant al suposat esgotament del projecte i les idees de l’executiu com al fet que ‘ven’ promeses que no tenen un reflex en la documentació escrita.
La CASS, per diferents motius, i el ja ajornat projecte de construcció d’un recinte multifuncional per acollir espectacles i esdeveniments han estat protagonistes, també, de la jornada.
Pere López s’ha enganxat amb mig Govern i també amb alguns membres del grup parlamentari demòcrata arran de la petició que ha fet el socialdemòcrata perquè l’executiu concretés quines mesures adoptarà la CASS en funció del que recull el pressupost de la parapública per al 2018. El president del grup mixt ha recordat que la Seguretat Social planteja un increment del copagament, per exemple. López ha arribat a qualificar d’
“indignes” els plantejaments governamentals quan
es neguen a a confirmar mesures que la CASS sí que anuncia i, en canvi, llança suposades promeses que no estan recollides enlloc. Es referia, per exemple, a la suposada inclusió a la cartera de serveis mèdics dels psicòlegs i els dietistes.
La referència ‘indigna’ de Pere López ha obligat fins i tot el síndic general, Vicenç Mateu, a intervenir en el debat i després de qualificar-lo de
“pujat de to” a demanar al conseller general del PS que retirés l’expressió usada. L’intercanvi de paraules ha estat tens, virulent fins i tot en alguns casos. I ha obligat a intervenir, primer, el ministre de Salut, Carles Álvarez; després el titular de Finances, Jordi Cinca; i finalment, també, el cap de Govern, Toni Martí, deixant així clara l’escalafó jeràrquic.
Amb més o menys agror, tots els membres de l’executiu han recordat a López que les propostes que fa la CASS en el seu pressupost en cap cas són vinculants. Però tampoc no s’han posicionat sobre les mateixes, fet que ha mantingut la indignació de López.
El líder parlamentari del PS ha lamentat que s’amagui el cap sota l’ala quan des de la parapública es parla de retallar drets o augmentar cotitzacions i, en canvi, l’executiu faci anuncis a bombo i plateret sense una base fàctica aparent. Álvarez, però, ha respost a López que una cosa és que els psicòlegs o els dietistes entrin a la cartera de serveis sanitaris i, l’altra, que dits serveis hagin d’estar degudament subvencionats per la CASS. Els laments de Pere López també s’han estès al fet que els responsables del fons de reserva de jubilació de la Seguretat Social encara no hagin comparegut davant les comissions legislatives corresponents per exposar els resultats dels 2016.
La ‘denúncia’ de López també ha engegat una fase de retrets en què el president suplent del grup parlamentari demòcrata, Miquel Aleix, ha acusat de
“manca de galanteria” el socialdemòcrata atès que creia que no calia publicitar una qüestió que, a parer d’Aleix, només és deguda a un problema d’agenda. Que cal posar d’acord les comissions de Finances i Salut per fer una compareixença conjunta i és aquest tot el problema, un parer al qual també s’ha afegit el president de la comissió de Sanitat, el demòcrata Carles Jordana.
En un sentit molt similar, el titular de Finances, Jordi Cinca, hauria recordat a López que els comptes estan disponibles des del mes de març i que si ho hi ha hagut la preceptiva compareixença no és responsabilitat del Govern. Alhora, Cinca ha defensa que el fons de jubilació s’està gestionant d’una forma molt més professional del que ho havia estat anteriorment. I que això és gràcies a la llei impulsada des de l’executiu. Justament, Pere López ha remarcat que les lleis hi són per complir-les i que aquestes exigeixen la compareixença parlamentària que hores d’ara encara no s’ha fet.
El que sí que pensa fer el Govern properament és entrar a tràmit parlamentari una modificació de la llei de la CASSS per tal d’adaptar la cotització dels autònoms al emoluments que perceben. El ministre titular d’Afers Socials i responsable també del departament de Treball, Xavier Espot, ha anunciat que abans de final d’any o a tot estirar les primeres setmanes del 2018 es podria tenir enllestida i enviada al Consell General la modificació esmentada. Espot ha explicat també que de les quatre bases salarials actuals es pot passar a sis o set, que anirien del 25% al 150% del salari mig. Ara per ara s’està treballant en els elements als quals es recorrerà per tal de calcular la cotització.
Més qüestions de la sessió de control parlamentari.
Tampoc no ha estat gaire ben rebut el to emprat per Víctor Naudi quan demanant sobre el personal de la UIFAnd o el projecte del recinte multifuncional ha lamentat el que a parer seu és l’“esgotament” del Govern. Ho deia el líder parlamentari d’SDP pel fet que l’executiu ha hagut de recórrer a una empresa estrangera per tal d’intentar trobar un jurista que s’adeqüi al perfil del que necessita la unitat que combat el blanqueig de capitals. Cinca ha explicat que s’ha hagut d’optar a aquesta via perquè les recerques internes no han donat els fruits esperats. I ho ha desvinculat totalment de qualsevol altre interès, deixadesa o cansament.
Naudi ha insistit amb “l’esgotament” després que el ministre de Turisme, Francesc Camp, hagi explicat que s’han contractat dues empreses internacionals per un cost proper als 60.000 euros per tal que assessorés, en aquest cas a Andorra Turisme, en el disseny i dimensionament d’un recinte multifuncional per acollir espectacles.
Camp ha admès que per una qüestió pressupostària aquest equipament no es farà aquesta legislatura. Però que ni de bon tros la infraestructura es pot descartar de per vida. Encara més, ha assegurat el titular de Turisme que potser sí que encara serà viable fer abans no acabi el mandat legislatiu un concurs d’idees de com hauria de ser el recinte atès que es tenen ubicats alguns dels llocs on es podria fer aquest espai. Però, almenys durant la sessió, no ha avançat de quins llocs estava parlant o en quins llocs pensa.
Naudi ha ironitzat amb el fet que el Govern tan bon punt hagués apostat enormement per l’equipament com després el deixi en un calaix.
“Sembla que no se sap ni què es vol fer ni a on.” Ha estat just després d’aquesta afirmació i després que Camp la qualifiqués de “demagògia” que ha explicat que les ubicacions estan localitzades i que fins i tot hi ha productors musicals amb els quals treballa de forma habitual Andorra Turisme que de manera gratuïta han aportat idees que complementen la feina feta per les empreses estrangeres contractades.
L’“esgotament” governamental reiteradament denunciat per Naudi ha obligat fins i tot Toni Martí ha prendre la paraula. El cap de l’executiu ha assegurat que durant el consell de ministres celebrat aquest dimecres havia vist en forma tots els membres del gabinet que hi van participar i que un dels més “actius” havia estat el titular de Turisme. I fent ironia, ha destacat, ha afirmat del conseller d’SDP que també el veia en forma. La relació d’amor-odi entre els dos polítics escaldencs no és la primera vegada que es manifesta en l’hemicicle. Coses que passen.
-fotografies: M. F. / ANA-
Comentaris