L’aparició de les restes ha tingut lloc en el marc d’aquests treballs per millorar la Il·luminació del monument i els seus espais exteriors, tasques que s’estan fent conjuntament entre Govern i el comú de Canillo. Així, s’han localitzat vora el mur sud de la nau de Sant Joan de Caselles, a molt poca profunditat.
Ara, s’està treballant en la documentació, l’extracció i l’excavació del perímetre més proper a la nau. Pel tipus d’enterrament es creu que les restes es datarien entre els segles X i XIV i corresponen a dos individus adults i un infant. L’estat de conservació de les restes és fràgil, tot i que mantenen la disposició original.
Des del Govern, es recorda que no és pas el primer descobriment d’aquest estil a la zona. L’any 1998 es va dur a terme l'excavació parcial de la necròpoli associada a l’església romànica que va permetre descobrir fins a 240 individus, l'estudi dels quals ha estat objecte d'una tesi doctoral defensada el 2020 per Maria Rosa Aran a la Universitat de Barcelona. Aquest estudi ha permès, entre altres aspectes, precisar el nombre mínim de cossos exhumats, el seu estudi antropològic i la definició del període d'ús de la necròpoli entre els segles XI-XIV.
Es considera que les troballes que els arqueòlegs estan exhumant aquests dies aportaran més informació, tant de l'església de Sant Joan de Caselles com de la població que va ser enterrada a la necròpoli medieval. Tècnics de l’Àrea de Patrimoni Cultural treballen sobre el terreny per conservar les restes trobades i poder continuar, quan s’escaigui, els treballs d’il·luminació. Així mateix, els tècnics també apunten que aquestes noves troballes poden permetre extreure noves hipòtesis de la fundació de l’edifici i de la necròpoli. Les dades suposaran un avenç en el coneixement del monument.
Comentaris (3)