L’objectiu principal d’aquesta nova campanya ha estat completar els treballs pendents de la intervenció anterior de l’any 2002, centrant-se en la zona de la carbonera i part del pati de la farga. Per dur-ho a terme, l’equip ha retirat una llosa de formigó que cobria el subsol d’aquestes àrees per poder documentar i excavar les restes, amb la finalitat de descobrir tots els espais annexos a l’antiga farga.
La primera troballa important va ser una part del mur de l’antic botàs de la farga Areny d’Ordino que es donava per desaparegut des del 1996, quan es va fer una millora de finca, i que va reaparèixer en el marc de l’excavació que s’ha fet a la parcel·la que és de propietat privada. Aquest espai servia per emmagatzemar l’aigua que s’usava per fer moure la roda i generar energia per fer funcionar la farga.
El tècnic arqueòleg de Patrimoni Cultural, Xavier Sánchez, ha explicat que la intervenció ha permès també identificar una estructura -que s’ha excavat parcialment- que es considera que podria haver estat la casa del factor, si es contrasta amb fotografies d’arxiu que hi ha de principis del segle XX. A més d’aquesta estructura, també s’han descobert nivells associats als antics forns de recuit, una troballa que ja se sabia des de la intervenció del 2002, però que ara s’ha pogut deixar al descobert en la seva totalitat.
Una altra troballa important dels treballs ha estat la descoberta de dues fases d’utilització de la carbonera. La primera fase es correspon a un espai de dimensions més reduïdes, mentre que la segona fase mostra una ampliació de l’espai per poder allotjar més carbó. També s’han localitzat canals de drenatge sota els nivells de la carbonera.
Aquestes aportacions ampliaran els coneixements sobre el ferro que alimenten la línia de recerca i de posada en valor dels elements patrimonials associats amb l’explotació del mineral, la producció i el comerç del metall promoguda pel ministeri de Cultura.