La Seu Vella de Lleida demana entrar en la candidatura a la UNESCO dels orígens del Principat

La ministra de Cultura, Mònica Bonell, confirma que s’ha rebut la petició dels rectors del conjunt històric i avança que la decisió dependrà de la comissió de pilotatge del projecte, tot i posar en relleu que aquest està avançat i que caldrà avaluar si el fet que un pariatge se signés allà és “prou rellevant”

Interior de l'antic castell del rei a la Seu Vella, on es va signar el pariatge.
Interior de l'antic castell del rei a la Seu Vella, on es va signar el pariatge.

El Consell General del consorci del Turó de la Seu Vella, l’organisme que gestiona el conjunt monumental de l’antiga catedral de Lleida, ha demanat al Govern poder formar part de la candidatura ‘Testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus. El Coprincipat d’Andorra’ en què fa anys que es treballa per presentar davant la UNESCO. Ho fan tenint en compte que allà es va signar la pau entre el bisbe d’Urgell i el comte de Foix. Des de l’executiu, s’ha volgut ser prudent amb la demanda. La ministra de Cultura, Mònica Bonell, ha indicat que la decisió dependrà del comitè de pilotatge del projecte, però també ha posat en relleu que aquest està força avançat i que caldria veure si realment és adient sumar aquest nou element.

La candidatura, cal recordar, aplega diferents monuments d’Andorra, però també la catedral de la Seu d’Urgell i el castell de Foix. Per tant, de fet, ja està impulsada conjuntament pel Principat, per Espanya i per França. Ara, s’ha rebut aquesta petició formal per part del conjunt històric que domina la capital de la Terra Ferma, proposta que compta amb el beneplàcit de l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, que ja hauria mantingut reunions amb el ministre espanyol de Cultura, Ernest Urtasun, i amb la consellera de la Generalitat, Sònia Hernández, per buscar el seu suport.

Des del consorci s’esgrimeix el fet que -i això no es pot negar- la Seu Vell va ser l’indret on es va signar un dels pariatges. Va ser l’any 1278 i el van rubricar el llavors bisbe d’Urgell, Pere d’Urtx, i el comte de Foix, Roger Bernat III. Per tant, es considera, doncs, que el conjunt històric també hauria de ser inclòs en la candidatura.

La Seu Vell va ser l’indret on es va signar un dels pariatges. Va ser l’any 1278 i el van rubricar el llavors bisbe d’Urgell, Pere d’Urtx, i el comte de Foix, Roger Bernat III

La petició va arribar a Govern “fa uns dies”, com ha reconegut Bonell que, però, ha volgut ser prudent. La titular de Cultura ha explicat que, en tot cas, la decisió no depèn de l’executiu andorrà únicament sinó que s’haurà d’analitzar i prendre en el comitè de pilotatge de la candidatura (Copil), la propera reunió del qual està prevista per al mes de gener. Cal recordar que la intenció és poder tancar tot el procés un any després, a inicis del 2026.

Ara bé, Bonell ha volgut posar en relleu diferents factors. Un, “la candidatura està ja força avançada” i, en el seu moment, ja es va informar la Unesco “dels béns que la composaven”. En concret, 10 monuments d’Andorra més la catedral de la Seu i el castell de Foix. Per tant, no és clar que ara es pugui incorporar un tretzè element. A la vegada, ha indicat que “també caldria veure si el fet que se signés el pariatge allà té prou rellevància”, tot apuntant que “en el seu dia es van analitzar quins monuments havien d’entrar i potser ja es va avaluar la Seu Vella”.

Comentaris

Trending