La ‘inauguració’ dels treballs de rehabilitació de l’església, perquè tal com ha destacat la ministra de Cultura, Mònica Bonell, l’ensorrament del campanar ha permès dins de la desgràcia plantejar una actuació més profunda del que s’hauria fet, i més encara tenint en compte que Sant Vicenç d'Enclar és un dels indrets claus en la candidatura multinacional sobre la història del Coprincipat que pretén el reconeixement de la UNESCO, s’ha fet aquest migdia amb un ascens ‘in situ’ de diverses autoritats -començant per la citada ministra i el cap de Govern, Xavier Espot,- i molts dels tècnics i operaris que han participat dels treballs.
Bonell ha destacat que l’actuació “requeria de temps, paciència i molta estima” i ha indicat que “ha sigut molt d’esforç, de voluntat i una feina molt precisa” amb “la voluntat de salvaguardar el patrimoni”. El col·lapse de la torre circular, que Espot ha definit com a “trauma”, també va ser, ha recordat la titular ministerial, “una oportunitat” per millorar altres parts de l’església com els fonaments. I ara tot plegat es vol mostrar al públic amb visites que seran tutelades pels tècnics de Patrimoni Cultural, que podran aportar tota mena de detalls als qui vulguin visitar el llogarret i la seva magna església.
Com Bonell i els tècnics, Espot s'ha mostrat satisfet amb la reconstrucció. Per al cap de Govern, l'obra és un exemple “de fortalesa, de tornar a aixecar el cap”. I de preservar el patrimoni cultural, destinant-hi els diners que calgui, que això “és propi d'un país modern i madur". El cost de l'actuació ha estat d'uns 220.000 euros segons responsables de Patrimoni Cultural. El mandatari governamental, com també han explicat la cap d’àrea de Patrimoni Cultural Cinta Pujal o l’arqueòleg i especialista en aquest tipus de monuments Andreu Canut, ha destacat que el pas més important era decidir quina reconstrucció es volia realitzar.
Si una obra nova i que quedés clar que era contemporània o respectar el lloc vinculat amb la identitat i la memòria. Es va optar per la segona opció. Això ha requerit “d'un treball minuciós i rigorós” per col·locar cada peça al seu lloc, com era l'estructura fa quatre anys, hi s'ha pgut fer per mitjà de models virtuals tridimensionals i la implementació d'un sistema georeferenciat inèdit. La reconstrucció ha estat un repte tècnic i patrimonial. El resultat es pot veure ja. Per lliure o en properes visites guiades.