Sant Julià fa una picada d’ull a la nostàlgia amb la inauguració de l’exposició ‘Clixé de Canòlich’

El cònsol major, Josep Majoral reconeix que la contemplació de les fotografies és una mica “punyetera” en constatar el pas del temps

Comentaris

Una imatge de l'acte inaugural de l'exposició.
Una imatge de l'acte inaugural de l'exposició. COmÚ DE SANT JULIÀ DE LÒRIA

La mostra fotogràfica 'Clixé de Canòlich' s'ha inaugurat aquest dijous a la sala Sergi Mas de Sant Julià de Lòria.  Ésuna picada d'ull a la nostàlgia, un passeig per l'afany de l'ésser humà per parar el temps en aquells moments de felicitat i , així, poder-los retenir per sempre més. Són 125 fotografies fetes entre els anys 1900 i 1999 cedides, en gran part, per famílies lauredianes. També es pot visitar una exposició de màquines de fotografiar de Fernando Herrador.

El cònsol major, Josep Majoral ha reconegut en el seu discurs que la contemplació de les fotografies és una mica “punyetera” en constatar el pas del temps mentre que la comissària Anna Mangot creu que la mostra que es podrà visitar fins l'1 de juliol "animarà altres famílies a difondre les fotos de l'aplec". 

La mostra recull de setze famílies que, en paraules de Majoral, "han fet l'exercici de tornar a mirar aquells bocins de paper, que conservaven en àlbums o en caixes metàl·liques de galetes daneses, on van quedar gravats els records de moments al voltant de la capella". 

L'exposició té diferents apartats com la llegenda, el camí, les ofrenes, la transformació del santuari, la coronació, i la festa i els pans. 'Clixé de Canòlich' tindrà diverses activitats paral·leles com una xerrada de l'Esbart Laurèdia sobre els 25 anys del ball de la Mare de Déu de Canòlich; una conferència de Fernando Herrador sobre 'Espanya i les seves càmeres' i dos tallers sobre retocs de fotografia amb telèfons portàtils i sobre l'ús de la càmera fosca.

Herrador ha dit que "veient les càmeres antigues a molta gent li vindran records". Un dels atractius de l'exposició és la projecció en bucle d'un vídeo de la primera boda que es va oficiar a Canòlich: la d'Òscar Ribas Reig i Roser Duró Ribó. Es van casar fa una seixantena d'anys i la carretera actual no existia. 

Aquesta exposició és un més dels esdeveniments previstos per celebrar els 800 de la troballa de la Mare de Déu de Canòlich i patrona de la parròquia.

Comentaris

Trending