Ressuscita una part del mur de l’antic botàs de la farga Areny d’Ordino desaparegut des del 1996

Per les dimensions de l’àrea que ocupava l’estructura hidràulica, aquesta podia haver tingut 1.300.000 litres de capacitat

Una imatge del mur localitzat.
Una imatge del mur localitzat. PATRIMONI CULTURAL

El mur de l’antic botàs de la farga Areny d’Ordino que es donava per desaparegut des del 1996, quan es va fer una millora de finca, ha reaparegut en el marc de l’excavació que s’està fent a la parcel·la privada. Les restes trobades consisteixen en un mur que es conserva parcialment i que correspondrien a un dels extrems del botàs (el mur sud-est). Els treballs arqueològics han permès documentar aquesta estructura que aporta informació de com podia haver estat el botàs d’aquesta farga. Aquest espai servia per emmagatzemar l’aigua que s’usava per fer moure la roda i generar energia per fer funcionar la farga.

Els arqueòlegs de l’àrea de Patrimoni Cultural han identificat l’esmentada estructura durant el seguiment arqueològic preventiu al prat de la farga Areny o de l’Areny. Per les dimensions de l’àrea que ocupava el botàs de la farga ordinenca, podia haver tingut  la capacitat d’uns 1.300.000 litres. Aquesta instal·lació ja va ser estudiada l’any 1996. Se sap que tenien forma d’embut i se solien ubicar a la part més alta del terreny, en aquest cas, al costat est de la parcel·la. El mur del botàs que s’ha descobert consisteix en una paret de carreus treballats, de 2,5 metres d’alt per uns 12 metres de llarg aproximadament, i coincideix amb la part que té la forma d’embut. 

L'estructura malmesa per la construcció de la carretera i que ha quedat ara al descobert en l'espai de presumpció arqueològica.

Relacionat

Apareixen més estructures de l’esperat en l’excavació de la farga de l’Areny a Ordino

S’estan excavant les restes del botàs per conèixer-ne l’estructura i trobar la connexió amb l’antepara o peixera, que és la canalització de fusta que donava servei a la trompa hidràulica i a la roda del mall. L’objectiu és documentar-ho per tenir més informació sobre les restes associades a la farga Areny. Cal tenir en compte, segons Patrimoni Cultural, que la intervenció de l’equip d’arqueòlegs se centra en el pati de la farga on s’han localitzat la zona de la carbonera, dos forns de recuit i diverses estructures associades a la farga que cal acabar de determinar.

20241203 113944
L'excavació arqueològica pròpiament dita se centra en el pati de la farga.

La informació arqueològica que s’obtindrà en aquest seguiment i en l’excavació de la farga Areny servirà per completar el coneixement obtingut amb la farga Rossell i la farga del Madriu. A priori, en base als resultats obtinguts, aquesta farga, segons la documentació, sembla presentar una relació amb l’organització arquitectònica que existia. En tot cas, aquestes aportacions ampliaran els coneixements sobre el ferro que alimenten la línia de recerca i de posada en valor dels elements patrimonials associats amb l’explotació del mineral, la producció i el comerç del metall promoguda pel ministeri de Cultura. Com ja va avançar l’Altaveu, la intervenció arqueològica s’allargarà més de l’inicialment previst. Així, el seguiment arqueològic al prat de la Farga durarà mentre estigui activa la remoció del terreny i l’excavació arqueològica, si el temps ho permet, fins al mes de gener.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending