Quatre anys de treballs i prop de 400.000 euros per rehabilitar la farga del Madriu

El projecte preveu “posar en valor un element patrimonial singular” de la vall i ha estat impulsat conjuntament pels quatre comuns de la comissió de gestió i el ministeri de Cultura

Astrié, Riva i Gili, durant la presentació del projecte.
Astrié, Riva i Gili, durant la presentació del projecte. G. P.

La rehabilitació de la farga del Madriu, la primera actuació de conservació que es fa a la vall, suposarà la inversió de prop de 400.000 euros al llarg de quatre anys. El projecte ha de permetre, com han volgut destacar tant des del Govern com des dels comuns integrats a la comissió de gestió de l’espai natural, “posar en valor un element patrimonial important”. La iniciativa s’emmarca en la voluntat de recercar un equilibri entre la conservació de la vall i l’interès de donar-la a conèixer i permetre l’accés d’un turisme sostenible.

La rehabilitació de la farga, un jaciment ja considerat bé d’interès cultural, s’enceta aquest mateix 2021. Permetrà recuperar un element inèdit i, com han destacat tant la ministra de cultura, Sílvia Riva, com el director de patrimoni, Xavier Llovera, que té una important “singularitat”, ja que “no té precedents en una geografia propera”. Això sí, els treballs tenen un punt de complexitat, ja que per accedir-hi fan falta dues hores de ruta.

L’actuació ja començarà enguany, amb una primera campanya d’un mes de durada. El pressupost previst pel 2021, per actuar en el martinet i en la mateixa casa de la farga, suposarà més de 84.000 euros. El projecte continuarà els tres anys següents, amb una inversió total prevista propera als 400.000 euros que afrontaran en col·laboració el Govern i els quatre comuns integrants de la comissió de gestió de la vall.

Una imatge de les restes de l'estructura siderúrgica del Madriu.

Relacionat

Tret de sortida a la recuperació de la farga del Madriu

Des del ministeri, segons ha detallat Riva, s’aportarà la major part dels fons, uns 350.000 euros. Les corporacions parroquials, 50.000. La primera fase de treballs es farà al setembre i sempre tenint en compte la necessitat de preservar la zona pel seu interès natural i cultural. Sí que es preveu que part del material es pugi en helicòpter però la major part dels viatges i trasllats es faran a cavall o amb mules. Els treballadors dormiran al costat de la farga en un campament instal·lat per a l’ocasió.

Farga Madriu.

L’actuació persegueix diferents objectius. Un, evidentment, salvaguardar la farga i conservar, ha indicat un dels seus responsables, Olivier Codina, “un element major del paisatge cultural”. De retruc, però, també es crearà un punt d’atractiu a la vall que pot contribuir a atreure visitants, sempre de forma “eco responsable”. En el futur, s’intentarà integrar l’espai en la ruta del Ferro dels Pirineus. A banda, s’avançarà en la recerca patrimonial, ja que es documentarà de forma exhaustiva una tipologia de jaciment inèdita als Pirineus.

FargaMadriu RestitHipotetica

Codina ha posat en relleu que hi ha dos aspectes que converteixen en “excepcional” la farga del Madriu. En primer lloc, el fet que és una de les primeres “a la catalana” i que “al Pirineu no se n’ha excavat cap”. En segon terme, que és un precedent únic a nivell paleosiderúrgic.

Restes de la farga del Madriu, que ara es rehabilitarà.

Relacionat

Govern i la comissió del Madriu s’alien per rehabilitar la històrica farga de la vall

En una línia similar s’ha expressat l’actual president de la comissió, el cònsol menor d’Andorra la Vella, David Astrié. “Aquest és un projecte realment interessant des del punt de vista patrimonial  i cultural”, ha afirmat. Per la seva banda, la cònsol d’Escaldes, Rosa Gili, ha recordat que, amb el Madrid, “tenim una joia en la qual hi hem de creure i invertir i que hem de gaudir més sempre amb respecte cap al patrimoni i l’espai natural”.

Resposta als dubtes del PS

Durant l’acte, la ministra Riva i Xavier Llovera han volgut defensar la fórmula emprada per adjudicar els treballs, que havia aixecat suspicàcies en el Partit Socialdemòcrata. La titular de Cultura ha explicat que “si hi ha tres edictes és perquè hi ha tres persones responsables, cadascuna d’una part”. Així, ha afirmat que “no es fragmenta el pressupost”. També ha volgut posar en relleu que només les entitats contractades “estan especialitzades en aquests àmbits”.

Susanna Vela en una compareixença davant l'hemicicle parlamentari.

Relacionat

El PS dubta dels treballs que Cultura encomana sobre el Madriu

Per la seva banda, Llovera ha apuntat que “no busquem empreses lucratives que ens facin un bon preu sinó gent que ens garanteixi que es fa correctament aquesta despesa”. I, malgrat això, ha remarcat que “l’estalvi és de gairebé 30.000 euros en haver fraccionat les despeses del projecte”.

Martinet Madriu restitHipotetica

Etiquetes

Comentaris

Trending