Protegint el deteriorament de les llars de foc i tancar les esquerdes del jaciment de la Margineda

Patrimoni Cultural ha estat supervisant durant l’octubre les mesures de conservació preventiva, manteniment, consolidació i neteja d’aquesta zona arqueològica

Comentaris

El jaciment arqueològic de la Roureda de la Margineda
El jaciment arqueològic de la Roureda de la Margineda

Durant aquest mes d’octubre s’han dut a terme diferents treballs de conservació preventiva, de manteniment, de consolidació, de neteja i d’arranjament al jaciment arqueològic de la Roureda de la Margineda. La tasca més destacable que s’han fet ha estat protegir les llars de foc i col·locar morters per tancar algunes esquerdes que s’havien obert. Es tracta del jaciment arqueològic més extens d’Andorra i un dels més espectaculars dels Pirineus. 

Entrant en detall, a l’octubre s’ha protegit les llars de foc per evitar el seu deteriorament, també s’ha fet una consolidació puntual de zones que havien perdut consistència com a resultat de la mateixa degradació dels materials i les inclemències climàtiques, i s’han col·locat morters per tancar algunes esquerdes que s’havien obert en alguns dels grans blocs granítics emprats com a material constructiu. L’empresa encarregada de dur a terme la intervenció és PETRA S.Coop, sota la supervisió dels tècnics arqueòlegs del departament de Patrimoni Cultural i de l’assessor Eudald Guillamet.

És el jaciment arqueològic més extens d’Andorra i un dels més espectaculars dels Pirineus

L’any 2007 van començar les excavacions al jaciment de la Roureda de la Margineda. En aquell moment era impossible calibrar que la magnitud de les estructures que esperaven als arqueòlegs, amagades sota la vegetació i els enderrocs. Després de les diverses campanyes d’excavacions ha anat sortint a la llum el jaciment arqueològic més extens d’Andorra i un dels més espectaculars dels Pirineus. Es tracta del primer exemple conservat a Andorra d’una arquitectura concentrada construïda íntegrament en pedra. Les estructures i l’abundant material recollit il·lustren amb tot detall la vida quotidiana de l’Andorra medieval i en són un testimoni únic.

De les diferents ocupacions del jaciment es destaca un nucli de poblament (segles XII-XIV) constituït per un mínim de cinc cases agrupades, de diverses estances i distribuïdes al voltant d’uns espais públics de circulació o carrers. Aquest poblat i les abundants troballes recuperades representen, el primer exemple conservat d’hàbitat i il·lustren amb tot detall la vida qüotidiana de l’Andorra medieval.

Comentaris

Trending