El projecte de llei del dipòsit legal inclourà les publicacions en línia i continguts audiovisuals

El text actualitza la normativa vigent i l’adapta a les noves formes de creació i publicació per “garantir la memòria històrica i reforçar la identitat cultural”

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, la directora del departament de Patrimoni Cultural,  Isabel de la Parte, i la cap de la Biblioteca Nacional, Júlia Fernández.
La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, la directora del departament de Patrimoni Cultural, Isabel de la Parte, i la cap de la Biblioteca Nacional, Júlia Fernández. Anna Mencos

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, ha presentat aquest dilluns el projecte de llei del dipòsit legal, un text que actualitza la normativa vigent i l’adapta a les formes de creació i publicació. Entre les novetats s’inclou la preservació de tota la memòria històrica o cultural de les publicacions en línia, videojocs, fonogrames, enregistraments cinematogràfics, televisius i radiofònics. Per cada tipologia, la llei estipularà que s’haurà de guardar un cert nombre copies que s’hauran de dipositar a la Biblioteca o a l’Arxiu Nacional. Els materials objecte de dipòsit legal, són els editats o produïts o bé els importats en territori andorrà per una persona resident o els de temàtica relativa al Principat.

L’objectiu és que “quedi rastre de tot el que s’està fent actualment”. Aquestes són les paraules que la ministra de Cultura, Mònica Bonell, ha utilitzat per explicar el nou Projecte de llei de dipòsit legal que ha presentat aquest matí acompanyada de la directora del departament de Patrimoni Cultural, Isabel de la Parte, i la cap de la Biblioteca Nacional, Júlia Fernández. La normativa vigent, data del 1980 i segons Bonell, “era urgent que s'actualitzés”, per poder incloure l'aparició de noves formes i formats de creació i publicació dels editors i productors que són del país, viuen al país o el contingut que han fet té una vinculació directa o una temàtica del Principat. Aquests estaran obligats a sol·licitar el dipòsit legal i segons la tipologia, hauran de fer entrega d’un nombre d’exemplars determinat. (En el cas d’un llibre, són 3).

En el llistat de materials sotmesos al dipòsit legal hi ha els programes d’ordinador i bases de dades, els documents electrònics en línia i els videojocs, a banda, dels que ja es contemplaven normativament: llibres, publicacions periòdiques, fascicles i separates, partitures, mapes i plànols, cartells i postals, encarts filatèlics, fonogrames, fotografies, enregistraments videogràfics i produccions cinematogràfiques, televisives i radiofòniques.

Fernández ha detallat que queden exclosos els materials que tenen un caràcter administratiu, aquells que són de caràcter personal, i tots els supòsits que puguin contravenir lleis relatives a la protecció de dades. Els editors també poden sol·licitar una exempció parcial per no lliurar el contingut, si es tracta d’una edició limitada, i que la seva entrega suposaria un augment econòmic.

Pel que fa a una de les novetats, i a tall d’exemple, s’hauran de dipositar totes aquelles webs que tinguin una vinculació amb Andorra, ja sigui perquè estan fetes al país o perquè es parla del territori andorrà o perquè es parli del territori andorrà. En aquest sentit, la directora de Patrimoni Cultural ha apuntat que sí que és cert que això farà augmentar l’activitat, ja que hi haurà molt més material que s’haurà de compatibilitzar, però que el més important és que es prengui consciència de tot el que s’està produint i que augmentin els recursos. Bonell també ha afegit que en el pressupost ja es contempla la contractació d’una persona més per ajudar a dur a terme aquesta tasca.

Finalment, i preguntada sobre si a la categoria d’enregistraments videogràfics hi entraria el material fet pels creadors de continguts, coneguts com a ‘youtubers’, Bonell ha explicat que si són residents al país i el contingut que han creat s’estableix dins de la logística que determinarà el reglament, s’haurà de conservar: “Dependrà del contingut que hagin creat”.

Comentaris

Trending