El pressupost i la recuperació de webs, les preocupacions del projecte de llei del dipòsit legal

Bonell ha detallat que la memòria econòmica preveu la contractació d’una persona i un auxiliar, la compra d’un programari per 36.700 euros i unes prestatgeries de 45.000 euros per emmagatzemar el nou material

Compareixença de Mònica Bonell, minsitra de Cultura, Joventut i Esports, per presentar el Projecte de llei de dipòsit legal.
Compareixença de Mònica Bonell, minsitra de Cultura, Joventut i Esports, per presentar el Projecte de llei de dipòsit legal. Sergi Pérez | Consell General

Els membres de la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports, han mostrat una certa preocupació pel pressupost previst pels recursos humans i materials que englobarà el nou projecte de llei del dipòsit legal, i que inclourà tots els materials digitals i audiovisuals relacionats amb Andorra al dipòsit. La inversió prevista ronda els 100.000 euros, i inclou un programari que té un cost de 36.725 euros, incrementar les prestatgeries per un cost de 45.000 euros i la contractació d’una persona i un auxiliar, entre d’altres. Així mateix, els consellers han mostrat interès per saber si s’intentaria recuperar part dels materials perduts que no disposaven d’un dipòsit legal i que podrien ser d’interès històric.

La ministra de Cultura, Mònica Bonell, ha presentat aquesta tarda el nou projecte de llei del dipòsit legal davant de la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports, on s’ha especificat a preguntes de la presidenta de la comissió, Susanna Vela, que en la memòria econòmica està prevista la contractació d’una persona i un auxiliar, un programari de 36.725 euros i unes prestatgeries de 45.000 euros, per posar en marxa tota aquesta operativa del dipòsit legal. Bonell ha detallat que la xifra global amb la qual es mouen serà d'uns 100.000 euros, però que aquesta no s’haurà de fer íntegrament l'any 2025, ja que per exemple els metres lineals de prestatgeries s’anirà fent de mica en mica, com s’ha fet ara per l’Arxiu Nacional.

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, la directora del departament de Patrimoni Cultural,  Isabel de la Parte, i la cap de la Biblioteca Nacional, Júlia Fernández.

Relacionat

El projecte de llei del dipòsit legal inclourà les publicacions en línia i continguts audiovisuals

Cal recordar que el Projecte de llei preveu que el dipòsit legal inclogui els nous formats digitals i audiovisuals que no estaven disponibles l’any 1980, quan es va aprovar el decret vigent actualment, i que s’haurà de guardar un nombre d’exemplars determinats segons la tipologia, a la Biblioteca o bé a l’Arxiu Nacional. Una vegada el Centre de Català pugui fer el trasllat a l’edifici Hermus -previst perquè es puguin començar les classes el setembre del 2025- començarà tot el trasllat i a preparar-ho tot perquè l’Arxiu Nacional pugui pujar a la Rosaleda, i es començarà a veure quines necessitats tenen tenint en compte tot l’equipament.

En aquest sentit, la ministra ha explicat que el trasllat es farà aquest 2025 i que l’únic que quedarà deslocalitzat de l’antic hotel Rosaleda serà l’Arxiu de Marginets, perquè “és el que anomenem nosaltres l’arxiu intermedi, que conserva tots els documents de tota l’administració que s’han de conservar fins a determinar si ja se’n van a l’Arxiu Nacional o són documents que ja es poden eliminar o suprimir”.

L’altra gran pregunta de la Comissió Legislativa és que passarà amb tots aquells materials de pàgines web que no han tingut un dipòsit legal i que es poden haver perdut, i s’hi hauria alguna possibilitat per poder recuperar-los i afegir-los. En aquest sentit, han explicat que moltes d’elles serà complicat de recuperar-les perquè algunes ja han desaparegut, però que no descarten contractar serveis privats dedicats a recuperar materials de forma massiva per recuperar aquest patrimoni perdut.

Bonell ha apuntat que el reglament acabarà de determinar en detall com s’ha de fer tota aquesta operativa i quins documents tenen la suficient importància a nivell social, cultural, científic, per ser guardats: “Això és el que s’haurà de determinar una vegada tinguem ja la llei aprovada i els reglaments, i els tècnics que treballen tant a l’Arxiu com a la Biblioteca seran els encarregats de determinar, davant dels dubtes, si aquella documentació digital s’ha de preservar o no”, ha afegit.

Així mateix, a preguntes de la consellera Núria Segués, han detallat que l’aprovació del projecte de llei anirà acompanyada de tota una tasca de divulgació i sensibilització per explicar-ho als editors i que s’adonin de la importància i rellevància que pot tenir la conservació d’aquest material, i que també hi haurà una feina d’assessorament sobretot amb els casos dels continguts digitals que s’han d’afegir al dipòsit.

Etiquetes

Comentaris

Trending