L’Ésdansa és un dels esdeveniments més importants en el món de la cultura popular catalana. Acumula ja, com s’ha dit, 42 edicions. Aquesta tindrà lloc entre el 19 i el 25 d’agost, a les Preses, a la Garrotxa. I també ha volgut tenir en compte les danses i el patrimoni festiu del Principat.
Així, les codirectores de l’esbart de les valls del Nord, Pilar Capdevila i Sandra Tudó, en el marc de la Formació Ésdansa, oferiran tres tallers: un per als joves d'11 a 16 anys -anomenat Ésdansa't Jove- i dos per adults -Ésdansa't Adult. Capdevila i Tudó donaran a conèixer danses com el Contrapàs d'Ordino, l’Esquerrana o el Ball de bastons de la Massana i també s'endinsaran en noves creacions basades en la tradició d'arrel, treballant fragments com la Dansa de Canillo, la Farandola d'Andorra i l'As d'Oros d'Escaldes-Engordany. Els tallers s’impartiran els dies 19 i 23.
També el divendres 23 d’agost, el president de l’Associació de Cultura Popular d’Ordino, periodista i membre del Consell Assessor de Patrimoni del Govern d’Andorra, Albert Roig, oferirà una xerrada sobre el patrimoni festiu andorrà. Porta per títol ‘Festes d’interès cultural. Patrimoni immaterial d’Andorra’ i servirà per donar a conèixer als assistents les 16 festes declarades d’interès cultural que estan incloses en l’Inventari general de Patrimoni cultural d’Andorra com a béns immaterials.
Ja el 24 d’agost al matí es farà un taller de falles en el qual primer es donaran a conèixer les diferents tipologies que es fan a Andorra. És a dir, la tradicional d’escorça de beç, la de paper de pasta de pi i la de llum. Posteriorment, es durà a terme una activitat pràctica de les dues darreres (per adults la de pasta de pi i per infants la de boles de llum). El taller l’impartiran diferents fallaires d’Ordino alguns dels quals també membres de l’esbart.
El plat fort arribarà el dissabte 24 al vespre quan el cos de dansa de l’esbart Valls del Nord escenificarà l’espectacle ‘L’última ossa d’Ordino’ basat en la farsa burlesca que porta el mateix nom. El grup va crear aquest ball l’any 2023 commemorant el reconeixement UNESCO com a Patrimoni immaterial de la humanitat de les Festes de l’os dels Pirineus, entre les quals hi ha la representació ordinenca.