Política Lingüística veu “amb neguit” les dades de l’ús del català al comerç

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, celebra l’interès que ha generat la nova llei per aprendre l’idioma oficial del país i assenyala que en alguns casos els usuaris que vulguin cursos presencials s’hauran d’esperar al gener

Mònica Bonell i Joan Sans durant una compareixença al Consell General.
Mònica Bonell i Joan Sans durant una compareixença al Consell General. Demòcrates

L’estudi realitzat per la Plataforma Andorrana per la Llengua en què indica que només quatre de cada deu treballadors inicien converses en català i que més de la meitat dels comerços atenen en castellà genera “neguit” al director del departament de Política Lingüística, Joan Sans. Tot i això, ha volgut remarcar que el treball s’ha fet entre el gener i març quan encara no havia entrat la nova Llei del català en vigor. Per la seva part, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, ha remarcat que les obligacions de la nova legislació estan produint que algunes persones que volen classes presencials de l’idioma oficial del país “s’hauran d’esperar al gener”.

Sans remarca que les dades que ha presentat l’entitat “són similars a les que vam obtenir amb la nostra enquesta de coneixement i usos lingüístics amb una altra metodologia”. De fet, en l’acte de presentació, ha demanat un aclariment per saber quan s’havia fet aquest treball. L’autora, Clara Piñol, ha dit que va fer les entrevistes a 550 comerços de la capital entre gener i març, quan encara estava en vigor l’antiga Llei del català.

Els ponents de Plataforma Andorrana per la Llengua, durant la presentació.

Relacionat

Més de la meitat dels treballadors dels comerços es dirigeixen als clients en castellà

El responsable de Política Lingüística ha expressat el “neguit” que més de la meitat dels comerços atenguin en castellà, però ha recordat que la nova legislació que és d’aplicació des del passat 30 de maig introdueix l’obligació d’acreditar el coneixement de l’idioma, especialment a aquells treballadors que estan de cara al públic. Ara bé, ha exposat que “els resultats sobre si han millorat els usos es veuran a mitjà i a llarg termini”.

LLISTA D’ESPERA EN ALGUNS CURSOS

Precisament, un dels aspectes més importants de la Llei del català és el fet que, a partir d’ara, per obtenir un permís de residència caldrà acreditar que es té una mínima coneixença de la llengua o fer un curs de 30 hores. Això està fent que els centres d’aprenentatge hagin registrat un volum importantíssim d’inscripcions. En aquest sentit, Bonell ha dit que “en alguns cursos presencials hi ha gent que s’haurà d’esperar al gener perquè les classes tenen una xifra limitada d’alumnes”.

La titular de Cultura ha explicat que pròximament es presentaran els reglaments que emanen de la llei i explicaran els passos a seguir a les persones que vinguin a treballar els passos a seguir per renovar el permís de residència.

Finalment, la creació de la Plataforma Andorrana per la Llengua ha estat molt ben rebuda per part de Bonell qui ha manifestat que “és molt positiu que hi hagi associacions que fomentin el català”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending