El segon Clàssicand manté el pressupost i apuja el nivell amb la voluntat de consolidar-se

L’espanyola Pasión Vega serà l’encarregada, el 25 de maig, d’obrir un festival que tindrà en els pianos de les Germanes Labèque les ‘estrelles’ d’una edició que usarà espais com els entorns de l’església de Santa Coloma o la sala dels Passos Perduts de Casa de la Vall

ORGANITZADORS I PATROCINADORS EN UNA FOTO DE FAMÍLIA DESPRÉS DE LA PRESENTACIÓ.

Els pianos de les germanes Katia i Marielle Labèque seran les grans estrelles previsibles de la segona edició d’un Clàssicand que anirà des de la música de Händel a la d’‘Star Wars’ passant per les peces més conegudes de les pel·lícules de Pedro Almodóvar. El festival, que mantindrà un pressupost de 900.000 euros, el posarà en marxa la cantant espanyola Pasión Vega el 25 de maig i s’allargarà fins al 9 de juny. La voluntat expressada pel programador, Joan Anton Rechi, és consolidar el festival i posicionar-lo en el calendari dels certàmens de música clàssica.

Perquè la música és el fil conductor dels nou espectacles internacionals i dos més amb artistes íntegrament del país, malgrat que en els ‘muntatges grans’ també hi haurà accent andorrà. Però al Clàssicand no només hi ha música. Hi ha dansa, hi haurà un muntatge dirigit al públic infantil… Es tracta d’un festival multidisciplinar que enguany mira d’apujar el nivell i que arriba just abans que la immensa majoria de festivals similars que es puguin fer als països o ciutats de l’entorn. Indrets com els entorns de l’església romànica de Santa Coloma o la sala dels Passos Perduts de Casa de la Vall se sumen als escenaris de les actuacions.

La Biblioteca Nacional a l’antic Hotel Rosaleda, seu del ministeri de Cultura, ha acollit aquest migdia la presentació del festival amb el promotor i coordinador del mateix, Joan Anton Rechi, al costat dels ministres de Cultura i Esports, Mònica Bonell, i de Turisme, Jordi Torres, que ha ressaltat la importància d’atraure nous públics cap al Principat. Rechi i Bonell, que ha explicat que “Clàssicand se suma a tota l’oferta cultural molt significativa que es fa”, també han ressaltat la importància de fer accessible la cultura.

Joan Antoni Rechi presentant el cartell.

“De vegades hi ha massa perjudicis en allò que és alta cultura i què és baixa cultura. Tot ha d’estar barrejat”, ha manifestat planerament un Rechi que no té cap problema en què al costat d’algunes de les grans composicions de Händel es pugui programar un concert basat en les bandes sonores de John Williams. “Estem carregats de punyetes”, ha deixat anar ben expressivament el director escènic per evidenciar que la mescla és el que fa atractiu qualsevol festival. Excepte dos dels espectacles, amb menor capacitat, la resta estan pensats per a uns 400 espectadors.

La prèvia del Clàssicand, que tindrà “preus populars” i totes les entrades, que estaran a la venda a partir de dimarts, tindran un preu de 30 euros, va a càrrec, aquest vespre, “d’una de les grans estrelles actuals de l’òpera”, l’americana Joyce DiDonato. La mezzosoprano ha estat el reclam per portar a Andorra una delegació de periodistes espanyols i francesos que faran dia a Andorra visitant diversos indrets del país i degustant alguns dels millors restaurants del Principat amb l’impuls (i el finançament) d’Andorra Turisme com a part de la seva política de promoció del Principat.

Més enllà de l’entrada senzilla als esdeveniments, es crea també un abonament per a cinc espectacles -excepte el del Petit Liceu adreçat al públic infantil i el de Benjamin Appl que es farà a la sala dels Passos Perduts de Casa de la Vall, que s’estrena com a escenari- a raó de 120 euros. Els jardins de Radio Andorra o la plaça del Consell General seran marcs on es faran alguns dels espectacles. Però també espais inèdits fins ara com, s’ha dit, la sala dels Passos Perduts o, sobretot, l’aparcament de Santa Coloma just a sota del campanar romànic circular o les fonts lluminoses de la plaça de la Rotonda, que acollirà el concert final.

EL CARTELL

Rechi ha estat l’encarregat de desgranar el programa d’aquest segon Clàssicand, que té “un recorregut el més variat possible”. L’escenògraf i programador, que ha excusat l’absència de Joyce DiDonato, que vist el temps es volia reservar per al concert a l’Auditori nacional, un altre dels escenaris del festival -que compta amb el suport dels comuns d’Andorra la Vella i d’Ordino (i els cònsols Sergi Gonzàlez i Mar Coma també eren a la presentació) i de MoraBanc i Creand-, ha deixat clar que és “públic de festival” i li agrada fer una mica de tastaolletes.

Torres: “Clàssicand no és un esdeveniment per a grans masses de gent però sí que es posiciona. I la voluntat no és fer un festival ‘low cost’”

En certa manera és el que pretén que passi amb qualsevol assistent al Clàssicand. Que hi acudeixi atret per la seva proposta predilecta però que, potser, es deixi portar per alguna altra aventura que per a dit espectador suposi una mica més de risc. El titular ministerial de Turisme, que s’ha mostrat “molt satisfet” de la primera edició, ha assegurat que aquella va tenir “moltíssima qualitat, molt nivell”. La voluntat és que aquest segon festival vagi a més amb “actuacions força úniques” i “projectes que no s’han fet abans” partint d’encàrrecs exclusius o muntatges que s’acabaran d’estrenar. Tot plegat perquè arrencar “sempre costa, però costa menys que consolidar un festival”, ha remarcat Rechi, que ha anat deixant anar pinzellades i comentaris de qualitat, benentès, de cadascuna de les actuacions programades.

La cantant espanyola Pasión Vega serà l’encarregada de donar el tret de sortida amb un concert als Jardins de Ràdio Andorra, on interpretarà cançons del director de cinema espanyol Pedro Almodóvar. Això el 25 de maig. La següent proposta serà el divendres 31 de maig, quan l’orquestra Vespres d’Arnadí representarà ‘Il Trionfo del Tempo e del Disinganno’ de G.F. Händel a la plaça del Consell General. El dissabte 1 de juny serà el torn de les germanes Labèque amb la seva versió per a dos pianos de l’obra ‘Triologia Coctau’ de Philip Glass, a l’Auditori nacional d’Andorra. Aquest espectacle tot just s’estrena ara a la Filarmònica de París.

Tot el cartell a la pantalla.

El 2 de juny, l’orquestra Franz Schubert oferirà el concert ‘Star Wars i les millors bandes sonores de John Williams’ a l’aparcament de Santa Coloma. El mateix diumenge al migdia, a l’església de Sant Martí de la Cortinada, les andorranes Carolina Bartomeu (violoncel) i Míriam Manubens (piano) representaran ‘Harmonies del segle XIX: tribut a Gabriel Fauré i successors’, en una de les contribucions, per dir-ho així, fora del cartell oficial o internacional, però amb la rellevància de donar protagonisme al talent nacional. Tant el concert d’‘Star Wars’ com el de Sant Martí de la Cortinada seran gratuïts.

Bonell: “Hem d’ajudar els nostres artistes a què puguin viure de l’art, que puguin esdevenir professionals”

El 3 de juny, el baríton Benjamin Appl oferirà un recital de la seva obra ‘Forbbiden Fruit’ en un espai inèdit: la sala dels Passos Perduts de la Casa de la Vall. Serà un recital d’allò més intimista. Tot just per a 80 places. La dansa prendrà protagonisme el divendres 7 de juny, amb l’espectacle ‘On the Nature of Rabbits’, de la companyia Stockholm 59º North, a l’aparcament de Santa Coloma. L’endemà al vespre, l’actor francès Lambert Wilson i l’arpista Xavier de Maistre interpretaran textos d’Edgar Allan Poe a l’Auditori Nacional d’Andorra. També es preveu que pugui actuar al festival el guanyador de l’Andorra Sax Fest d’aquest any.

En aquesta edició, Clàssicand s’ha volgut sumar a una causa benèfica. Per aquest motiu, el dia de cloenda, 9 de juny, El Petit Liceu farà dues representacions de l’obra ‘Miralls’ al Teatre Comunal d’Andorra la Vella i el preu de l’entrada (10 euros) es destinarà a la botiga solidària de la Creu Roja. El festival tancarà amb CLÀSSIC-END, un espectacle gratuït i obert al públic on l’aigua i les llums de les fonts de la Rotonda es fusionaran amb la música de l’ONCA i de dos vocalistes andorrans que, justament, s’estan encara formant: la mezzosoprano Maria Solé i el contratenor Gil Grandjean.

LES VALORACIONS

Justament, tant la ministra Bonell com Joan Anton Rechi han posat en valor el fet de donar peu a artistes andorrans. El director escènic, que també exerceix com a tal a ‘Il Trionfo del Tempo e del Disinganno’, ha parlat de fomentar la vocació artística de joves andorrans, de crear nous espectadors. D’aquí la inclusió d’un espectacle infantil i de mesclar artistes andorrans amb figures de primer nivell. La titular de Cultura ha ressaltat el fet d’“ajudar els nostres artistes a què puguin viure de l’art, que puguin esdevenir professionals”.

Un moment de la presentació del Clàssicand.

Tots dos han insistit, parlant dels preus de les entrades, de fer accessible la cultura. “Si no fem la cultura accessible a nivell de preus sempre hi accedeix la mateixa gent”, ha deixat anar Bonell. Ja hi havia Torres, el titular de Turisme, per frenar una mica. Ha dit que s’hauria pogut arribar a fer tot gratuït com al seu dia va passar amb el Cirque du Soleil per “anar consolidant” el festival. Però, compte, “la voluntat no és fer un esdeveniment ‘low cost’”. De moment és “atraure el públic suficient”. Després ja s’incrementaran els preus. “Primer la clientela, després els preus ‘premium’”, ha indicat el ministre de Turisme.

Rechi: “Hem d’aprofitar espais emblemàtics. De sales de concerts n’hi ha a tot el món, però aquestes muntanyes, Casa de la Vall o l’església de Santa Coloma ens fan únics”

I és que Jordi Torres, que ha reconegut que el Clàssicand “no és un esdeveniment per a grans masses de gent però sí que es posiciona” com un festival de nivell per atraure un tipus de turista que per altres no motius no vindria a Andorra i, a més, en un moment de l’any que al Principat es considera temporada baixa. L’objectiu? “Augmentar les pernoctacions” que, ha recordat el ministre, han passat els darrers anys de sis milions a gairebé dotze, amb quatre milions de turistes, que és el que més s’aprecia, i més de cinc milions d’excursionistes per a un total de 9,3 milions de visitants el 2023.

I ja per acabar, Rechi, Joan Anton, ha incidit en el fet de mantenir el pressupost en 900.000 euros, “que no és un milió”, i repetir espais per “economitzar”. Perquè “no és el mateix per una cosa a l’auditori, que ja hi té les cadires, que fer-la a la plaça del Consell, que s’hi han de posar les cadires, les columnes de llum…” Però està clar que una de les coses més apreciades és “aprofitar espais emblemàtics” -tenint un pla B en el cas dels exteriors-. Perquè “sales de concerts n’hi ha a tot el món, però aquestes muntanyes, Casa de la Vall o l’església de Santa Coloma ens fan únics”.

Etiquetes: