La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, ha manifestat que aquest és un gran reconeixement d’una tècnica que els avantpassats ja utilitzaven per a la construcció de murs, de bordes i orris; i també és un reconeixement a tota la feina que ha fet el ministeri durant molts anys per fomentar que aquesta tècnica no es perdi, organitzant diferents formacions i donant subvencions. Així mateix, reafirma aquesta voluntat de continuar treballant perquè aquesta tècnica perduri al llarg dels anys: “Volem incentivar a totes aquelles persones que volen, ja sigui restaurar o construir, que es pugui fer amb aquesta tècnica”, ha afegit.
La ministra també ha posat en relleu que “no hauria estat possible sense la implicació d’aquells que treballeu en la recuperació d’aquesta tècnica ancestral, ni tampoc sense la dels comuns, que contribuïu a restablir els paisatges de la pedra seca i d’entitats com Cal Pal, que ajudeu a difondre el nostre patrimoni”.
El març de l’any passat l’ambaixadora i delegada permanent d’Andorra a la Unesco, Eva Descarrega, va signar a París la candidatura d’ampliació de ‘L’art de la construcció de la pedra seca’ perquè el Principat també sigui inclòs dins la llista representativa del patrimoni cultural immaterial. Ara més d’un any i mig després, la inscripció s’ha convertit en una realitat. Per aquest motiu, des de fa uns dies una delegació andorrana, liderada per la cap de Patrimoni Cultural, Isabel de la Parte, es va desplaçar fins a la ciutat d’Asunción, per poder participar en aquesta reunió celebrada aquest migdia (hora andorrana).
Aquesta és la quarta inscripció del Principat a la llista de patrimoni immaterial de la Unesco després de les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus, l’any 2015; l’any passat va ser a l’ampliació de la llista de la transhumància; i el 2022, a les festes de l’os dels Pirineus. Així mateix, ha recordat que també tenen una candidatura en curs per ‘Els testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus: El Coprincipat d’Andorra’, que la ministra ha explicat que presentaran el primer esborrany del treball durant el 2025 perquè el puguin avaluar i que els hi donin algunes directrius, i després es presentarà formalment davant de la Unesco el gener del 2026, amb la previsió que es decideixi l’estiu del 2027.
🔴 BREAKING
— UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳 (@UNESCO) December 5, 2024
New inscription on the #IntangibleHeritage List (extension): Art of dry stone construction, knowledge and techniques.
Congratulations #Andorra🇦🇩, #Austria🇦🇹, #Belgium🇧🇪, #Ireland🇮🇪, #Luxembourg🇱🇺 to join 🇭🇷🇨🇾🇫🇷🇬🇷🇮🇹🇸🇮🇪🇸🇨🇭!https://t.co/NrLCcg15Sf #LivingHeritage pic.twitter.com/L6QBA2py9K
PROMOURE LA PEDRA SECA
A més d’haver promogut l’any 2020 la inscripció de la pedra seca a l’Inventari general del patrimoni cultural d'Andorra, el departament de Patrimoni Cultural impulsa, juntament amb l’espai sociocultural Cal Pal, el programa Primera Pedra, de promoció i difusió tant de la tècnica de la pedra seca com del patrimoni arquitectònic que se’n deriva. Així mateix, organitza des del 2019 els cursos d’artesans en pedra seca, amb la col·laboració de diverses institucions i entitats del país, i la setmana de la pedra seca un cop l’any.
L’Hugo Cruz, és una de les persones que va decidir participar en una setmana de la pedra seca. Abans feia de guia de muntanya i de professor d’esquí, però es va adonar que la tècnica li agradava molt i ara ja fa tres anys que està en formació. Durant aquest temps ha pogut participar en projectes de conservació de la Farga del Madriu i de diversos orris d’Ordino i Canillo: “Estic en un debut professional dins del món de la pedra seca aquí a Andorra, i molt content del que s’ha fet fins ara i del que sembla que tenim per a més endavant”. Recorda que aquesta tècnica és una de les grans riqueses del país i que “és una pràctica que ha sigut de passat, és de present i ha de ser de futur”. Per aquest motiu, assegura que cal reconduir-ho perquè és una pràctica que s’ha perdut una mica, i que això no pot ser, ja que “no només va acompanyat de la conservació del patrimoni, sinó també de tota la construcció renovable i les tècniques sostenibles pel futur”, ha conclòs.
Comentaris (1)