Els Pastorets de Sant Julià inclouran el públic com a “integrants” de l’obra

Es convertiran en “els pastors que acompanyen als personatges”, mentre que els actors i actrius aniran sortint de la Casa Comuna representant aquest nou espectacle al carrer, que tindrà una durada de 45 minuts

La consellera de Cultura, Teresa Areny, i les codirectores del Els Pastorets 2024-2025, Txell Díaz i Núria Montes, durant la presentació.

Els Pastorets de Sant Julià de Lòria tornen aquest any amb una nova proposta. Si l’any passat la representació es va fer en format virtual a la Sala Sergi Mas, enguany l’aposta del comú i de la direcció artística de Txell Díaz i Núria Montes, és tornar a fer “teatre en directe”, i com que no es disposa dels espais han apostat fer un espectacle on el públic estarà assegut amb unes cadires al davant de la Casa Comuna, mentre que els actors i actrius aniran entrant i sortint per la porta i per les finestres, i s'incorporarà un element interessant que és la participació del públic com a pastors que acompanyen als personatges. Per dur a terme aquest format s’ha hagut d’adaptar i reduir el temps de l’obra a uns 45 minuts.

La idea va sorgir de la voluntat de recuperar el que es coneix com a “teatre en viu”, després de la passada edició dels Pastorets que va ser en format virtual. Pensant en idees de com poder tornar i d’on es podia fer, ja que els auditoris del centre cultural encara no estan oberts, es va pensar en recuperar en certa manera el pessebre vivent que es feia en sortir de la missa del gall, ha explicat la consellera de Cultura, Teresa Areny. Davant d’aquesta idea, van decidir a convertir la Casa Comuna amb aquest escenari i preparar un espectacle de carrer diferent que pretén ser “una transició entre els que havíem fet i els que vindran amb la reobertura dels auditoris”. El públic estarà assegut amb unes cadires al carrer situat al davant de l’edifici, i des de l’organització es té l’objectiu que puguin ser partícips d’aquest nou format “convertint-se en pastors que acompanyaran als pastorets”, ha explicat Areny. 

Per poder dur a terme aquest projecte s’ha hagut d’adaptar molt el concepte dels Pastorets, començant per la seva durada. Com que enguany serà un espectacle on el públic estarà al carrer, - i farà fred- des de la direcció artística han fet una tasca de dramatúrgia per reduir el temps de la funció escurçant i deixant només els diàlegs més importants, convertint així el text basat en l’obra de Josep Maria Folch i Torres, en una versió de 45 minuts. I, precisament això és el que serà l’obra, una versió del gran clàssic de teatre que incorporarà alguns retocs i pinzellades per acostar-ho a l’actualitat. Per exemple, “es parla del romànic per fer referència al mantell de la verge maria, però també es trobaran referències a Harry Potter”, ha explicat Montes, tot posant en relleu que com que la direcció artística és de dues dones, també li han volgut donar una perspectiva de gènere en alguns instants i, a tall d’exemple, la verge Maria decidirà ella soleta que vol estar amb Josep. Així mateix, també han incorporat algunes referències a les llegendes andorranes, com és el cas de la Dama Blanca, qui serà una de les narradores de la història.

A banda, també participarà Anna Mangot, amb la creació del nou vestuari; Clàudia Borràs en l’assessorament; el cos de banders; l’esbart laurèdia, el comú d’Escaldes-Engordany aportant mantes i altres materials; i la germandat de Sant Sebastià, entre altres.

Les funcions estan programades per al 26 i 28 de desembre i el 4 i 6 de gener, amb doble sessió: a les 18 hores i a les 20 hores, i les entrades ja estan a la venda des d’avui mateix, per un preu de tres euros per persona a través de la pàgina web del comú, i na hora abans de cada espectacle hi haurà un punt de venda a l’espai jove de la parròquia. En total es preveu que l’aforament sigui d’unes 90 persones assegudes, tot i que en tractar-se d’un espectacle al carrer, tothom que passi per la zona ho podrà veure. El pressupost total per aquesta edició ha estat de 25.000 euros.