A banda del caldo, aquest any també s’ha recuperat la penjada del rei Carnestoltes i, dimecres, es farà la cremada del personatge al tomb del qual giren cinc dies de gresca i disbauxa. El president de l’associació Cultura Popular d’Ordino, Albert Roig, ha celebrat el fet que s’hagi pogut tornar a la plaça del poble després que l’any passat s’haguessin d’adoptar mesures de distanciament per poder fer el Judici dels Contrabandistes. Roig ha remarcat que arran de la pandèmia, “la cultura popular, la de les tradicions, ha estat de les més afectades”. Per això, tornar la festa “al seu lloc d’origen” ha estat motiu de satisfacció.
L’actitud dels consellers comunals a l’hora d’anar a les comissions o “el creixement urbanístic pel qual la parròquia no està preparada” han estat dues de les qüestions a les quals s’ha fet referència durant l’acte
Durant la representació del Judici dels Contrabandistes, que com ha recordat el president de Cultura Popular d’Ordino, a diferència del que passa per exemple a Encamp, parròquia amb la qual es manté una sana -però dura- rivalitat carnavalesca, a la vila ordinenca no són contrabandistes “sinó que són turistes de la part d’Occitània que porten dies perduts per les muntanyes del Serrat” i són confosos per les autoritats d’ordre ordinenca amb paquetaires de tabac perquè van “bruts, pudents i vestits de forma estrafolària”. Són les Forces Especials d’Ordino, o FEO, qui es fan càrrec d’ells. Tot ha començat amb un ball, que ha anat a càrrec de l’Esbart Valls del Nord, i amb una cançó que ha interpretat la Coral Casamanya. A la lletra s’ha començat amb la primera referència, en aquest cas per mossèn Ramon, “que ho té tot pagat”.
Amb l’excusa que “jo abans era cònsol”, un dels batlles que havia de jutjar els no-contrabandistes ha aprofitat per posar-se ben ample a la taula, amb una companya que li demanava una mica de “serietat”. Durant l’explicació de tota la feina que tenien per fer s’han tractat temes ben candents a la parròquia. En primer lloc, “l’actitud dels consellers a l’hora d’anar a les comissions”, fet que ha suposat una retallada d’emoluments. També s’ha parlat sobre “el creixement urbanístic pel qual la parròquia no està preparada” i, en aquest sentit, s’ha remarcat que “són pisos d’alt standing”, evidenciant que seran moltes les persones que no hi podran accedir. Aquesta situació s’ha representat amb la figura de la Marieta, una dona amb molts fills i pocs recursos que ha aprofitat per agafar tot el que li ha vingut de gust (i li ha fet falta). Càmeres als carrers de les quals no s’ha avisat als veïns i que han titllat de poc útils perquè “ja tenim les padrines a les finestres”. I algun pas ràpid i sense aprofundir per ‘youtubers’ i cotxes d’alta gamma.
Així mateix, la controvèrsia amb Encamp, des d’on dissabte a primera hora del matí van acudir a Ordino uns ‘desconeguts’ per robar el rei que s’havia penjat unes hores abans després de 25 anys sense fer-ho, tampoc ha quedat fora. Els batlles tenien a sobre la taula un expedient que evidenciava que se’ls volia denunciar per “copiar tradicions”. “És una controvèrsia divertida i que per Carnaval sempre surt i aquí l’hem fet sortir amb el dossier que tenen ells en contra nostra”. A més, Roig ha assegurat que s’ha convidat als encampadans a acudir a veure els contrabandistes, però que no ho han fet. Inclús “estàvem preparats per si venien i volien participar, ho podrien haver fet”. Pel que fa a la invitació en l’altra direcció, afirma que “jo hi ha anat cada any”.
Per finalitzar el dia de tradicions, s’ha servit el caldo per tots els veïns i veïnes que han acudit a la plaça. L’any passat es va haver de prescindir del dinar, però aquest any s’ha pogut tornar a recuperar, amb beguda i menjar per tothom. La cua per servir-se un plat era abundant, i així s’ha deixat un bon sabor de boca de la festivitat a Ordino.