‘La llista de les coses impossibles’, de Laura Gonzalvo, s’endú l’11a edició del Premi Carlemany

És la primera obra de l'autora que rebrà un premi econòmic de 8.500 euros amb una història que parteix d'uns fets reals

Laura Gonzalvo amb el llibre.

Laura Gonzalvo és la guanyadora de l'11è Premi Carlemany pel foment de la lectura amb l'obra La llista de les coses impossibles. Una primera obra de l'autora basada en fets reals i on dona conèixer el món de la tetraplegia, però sense voler donar una doctrina, sinó visibilitzar una situació que "és desconeguda".

És la seva primera novel·la, però, amb La llista de les coses impossibles, Laura Gonzalvo ha aconseguit el seu primer guardó literari, el Premi Carlemany per al foment de la lectura, i pel qual s’endurà 8.500 euros. Aquesta ha estat l’obra escollida per nou joves del Col·legi Maria Janer, l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança d’Encamp i el Lycée Compte de Foix que han analitzat una  preselecció de tres històries dels 35 originals que s’han presentat enguany. “Tenim el repte d’aconseguir que els joves trobin interès a llegir i a despertar el seu esperit crític amb la lectura, que la comparteixin amb els altres entreteniments i no només la substitueixin”, ha indicat el cap de Govern, Xavier Espot, duran l’entrega del premi aquest vespre.

Una història que parteix d’uns fets reals i  és que com ha indicat Gonzalvo “el meu marit és tetraplègic”. La història, precisament, explica com dos joves que els uneix el fet de ser exparella, i un dels dos veu canviar la seva vida per complet quan pateix un accident de moto i es queda tetraplègic. “La novel·la té un missatge positiu, sense adoctrinar ni llençar un missatge moralista, amb la voluntat d’explicar una realitat que moltes vegades és desconeguda”, ha assegurat l’autora. El títol doncs reflecteix el llistat de coses de l’autonomia que ha perdut i vol recuperar: “El que vol saber és fins a on pot arribar. El que pot fer i no pot fer”, ha afirmat Gonzalvo.

 

Per la seva part, la directora de l’editorial Columna, Glòria Gasch, ha avançat que el llibre premiat s’ha colat a la llista dels més venuts i és que “el títol és cridaner i funciona molt bé”. En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, ha posat en relleu que la novel·la “no ha de ser únicament destinada al públic juvenil, sinó que és també per al públic adult”. Finalment, la directora de Promoció Cultural, Montserrat Planelles, ha destacat que el guanyador de la darrera edició, Archie, el noi que parlava amb elefants, de Lluís Prats, "s'ha traduït a l'italià, xinès i turc" i que denota la bona acceptació que tenen els premis.

Darrer queda un any i mig de feina "amb diferents enfocaments" i on vaig veure que "el millor funciona és el més senzill". Precisament, sobre el futur, Gonzalvo no té clar cap on girarà si "cap a juvenil o d'adult". De moment, un llibre i un premi, el següent ja serà un altre capítol.

Etiquetes: