El Jambo retorna la música al carrers més cèntrics d’Andorra la Vella

Actuacions a banda, el centre de congressos també permet contemplar una exposició amb part dels discos de Ràdio Andorra, per commemorar els 55 anys del festival de Monterrey

Una de les actuacions d'aquest divendres. SFGA/J.A.VILADOT

Una vegada més, la música torna a ser la protagonista dels carrers d’Andorra la Vella. El festival Jambo Street Musical ha estat inaugurat oficialment aquesta tarda, en un acte que ha comptat amb la ministra de Cultura, Sílvia Riva, i la cònsol major de la capital, Conxita Marsol. Es tracta de la novena edició, amb un total de més de 500 artistes i 37 actuacions. I, sobretot, ja sense restriccions.

Entre aquest divendres i el dissabte, els diferents grups ompliran de música el casc antic de la parròquia. Fins a sis espais, des de la plaça del Poble al carrer Anna Maria Janer o l’esplanada de davant del Consell General, entre altres, són els escenaris del certamen. De fet, tot i que la inauguració oficial ha estat avui, ja el dijous va tenir un concert inaugural a càrrec d’Old School.

El Jambo recupera la plena normalitat després de dos anys de pandèmia. Ara bé, el coronavirus ha fet una mica la guitza. El concert previst dels Butshakers s’ha hagut de cancel·lar per haver-se contagiat algun dels membres de la banda. Ràpidament, l’organització ha reaccionat i ha programat l’actuació de la Ludwing Band, mentre que a l’escenari d’Anna Maria Janer s’ha preparat una sessió del DJ Richy Vuelcom.

Paral·lelament, l’Arxiu Nacional s’ha volgut sumar al certamen amb una exposició de vinils anomenada ‘De Monterrey a Woodstock. Somnis de pau, amor i música’. D’aquesta forma, es commemora els 55 anys del festival de Monterrey, pioner, ja que va obrir la porta a altres esdeveniments similars com el de Woodstock.

A la mostra es poden veure discos del fons de Ràdio Andorra amb portades icòniques. Es tracta d’una selecció d’àlbums que van marcar una època. Tots els exemplars de la mostra són una petita fracció dels més de 100.000 discos vinils que formen el catàleg de Ràdio Andorra, i són els mateixos que sonaven a finals dels seixanta en algunes de les emissions dedicades al jovent, basades sobretot en l’actualitat del pop anglosaxó, una selecció de tot el material que arribava a l’emissora.

La ministra Riva contempla algun dels vinils de l'exposició.

Cal recordar que l’Arxiu Nacional treballa en la catalogació i recuperació d’aquests discos en el marc del projecte del departament de Patrimoni Cultural del ministeri de Cultura per recuperar i posar en valor el patrimoni de l’antiga Ràdio Andorra. L’exposició s’ha inaugurat aquesta tarda i romandrà oberta també al llarg de tot el dissabte, al centre de congressos d’Andorra la Vella.