Govern preveu destinar 300.000 euros al projecte de museïtzació de Radio Andorra

L’empresa adjudicatària disposarà de 8 mesos per crear la proposta i implementar-la, els continguts hauran d’estar en català, castellà, anglès i francès i l’experiència ha de ser accessible per a persones amb necessitats especials

M

M. P.

Comentaris

L'emissor SFR de Ràdio Andorra ja restaurat.
L'emissor SFR de Ràdio Andorra ja restaurat. SFGA

El Govern ha previst que el projecte de museïtzació de Radio Andorra tindrà un cost estimatiu de 300.000 euros. Així es reflecteix en el plec de bases del concurs per contractar l’empresa encarregada de la proposta que s’ha fet públic aquest dimecres i que preveu un termini de 8 mesos des de la firma del contracte per enllestir els treballs, deixant clar que en tot cas s’hauran d’haver realitzat com a molt tard el 31 de març del 2025 per “garantir l’entrega del projecte i la inauguració”.

Els serveis per desenvolupar la museïtzació de l’antic centre emissor de Radio Andorra es liciten en un sol lot que ha d’incloure la conceptualització o ideació de la proposta creativa, la producció i realització de la proposta i els requeriments tècnics, la provisió dels equipaments tècnics i la implementació d’aquests en l’espai.

La voluntat és crear un espai de memòria sobre la radiodifusió a l’edifici històric, explicant la història de la mítica emissora a partir de l’exterior de l’edifici, l’escala d’accés del vestíbul a la planta primera i la planta primera on es conserva la sala dels emissors, la sala dels motors i generadors, l’espai de muntacàrrega, el despatx de l’enginyer i la sala dels enllaços amb l’estat en què estan.

L'edifici de Ràdio Andorra.
L'edifici de Ràdio Andorra // ALTAVEU

Des del Govern es demana que la intervenció que es faci en aquests espais sigui “el mínim imprescindible” per conservar els béns mobles i la maquinària i aconseguir una experiència virtual. I és que la visita ha de ser “atractiva, emocionant i d’interès per a públics de totes les edats i procedències”, en aquest sentit es planteja l’ús de la tècnica de la realitat augmentada. Això farà que es combinin elements virtuals amb els espais reals, permetent que el visitant experimenti la barreja de les dues realitats portant un dispositiu tipus tauleta i uns auriculars que podrà activar o desactivar. “Cal crear una experiència immersiva i interactiva que vagi més enllà de l’observació passiva del centre emissor”, s’afirma en el plec de bases.

CONTINGUT

Durant el recorregut s’haurà d’anar coneixent la història de la ràdio, la seva influència a dins i fora d’Andorra, els personatges més importants que hi van treballar, els continguts sonors i el valor històric i patrimonial. Per això caldrà incorporar personatges o un fil conductor, real o fictici, que acompanyi els visitants amb el màxim rigor històric. Fins i tot es preveu que els personatges o qualsevol contingut es pot generar amb animació 2D i/o 3D.

Es vol, a més, que la visita es pugui fer de manera autònoma, al ritme que cadascú decideixi i ha de ser accessible per a persones de totes les edats i procedències, així com per persones amb necessitats especials. Es demana doncs que els continguts estiguin traduïts i/o subtitulats en català, castellà, francès i anglès. Els continguts produïts han de tenir una durada d’uns 32 minuts o uns 2 minuts, aproximadament, per a cadascun dels punts d’interacció. Finalment, també es vol que la banda sonora jugui “un paper destacat” en l’experiència del visitant.

Segons s’ha previst, a l’exterior el visitant han de poder descobrir continguts sobre el centre emissor i els estudis de ràdio desapareguts, els valors arquitectònics, les antenes i la piscina i l’ús actual de l’edifici.

A l’escala de la recepció hi ha d’haver una galeria de personatges populars que van passar per Radio Andorra; al rebedor de la primera planta continguts sobre la ràdio com a sinònim de progrés i els temps moderns, els inicis de la ràdio a Andorra i la seva projecció al món.

Instal·lacions de Radio Andorra abans de la restauració.
Instal·lacions de Radio Andorra abans de la restauració // SFGA

A la sala d’emissors es el relat ha d’incloure el mític “Aquí Radio Andorra, emisora del Principado de Andorra”, el funcionament dels emissors i les ones, l’explicació de l’època daurada i la decadència i la competència.

La sala dels generadors de corrent es preveu com l’espai on tractar temes tècnics com les ones i les antenes a més de l’arribada de l’FM i la fi de Radio Andorra. Finalment, a la sala de continuïtat s’ha de poder descobrir la programació de cada dècada i Radio Andorra a la carta.

APARELLS

El plec de bases preveu la instal·lació d’una pantalla de gran format al rebedor per mostrar imatges del recorregut i que també permeti projectar-hi continguts d’altres esdeveniments realitzats a l’edifici. A més, s’haurà de disposar de 30 dispositius de realitat augmentada (tauleta d’11”), 30 fundes resistents a cops i caigudes amb corretja, 30 auriculars, un moble de connexions per poder carregar els dispositius i 16 punts de senyalització.

Les empreses interessades tenen fins al 28 de juny a les 14 hores per presentar les seves ofertes.

Comentaris

Trending