Així es pot constatar en la informació que, des del ministeri de Cultura, s’ha enviat al Consell General seguint la demanda feta des del grup parlamentari de Concòrdia. Justament, un dels interessos de la bancada liderada per Cerni Escalé era saber quines inversions s’havien fet en la xarxa museística nacional des del 2012. En concret, es tenen en compte fins a set instal·lacions. Sis encara en marxa –Casa Areny Plandolit, Museu Postal, Casa Rull, Farga Rossell, el de l’Automòbil i Columba –obert el 2019-. I, després, el Centre d’Interpretació del Romànic, tancat justament arran de l’obertura de l’espai a Santa Coloma.
En aquest període de dotze anys, només Casa Areny Plandolit i el museu de l’Automòbil superen les 100.000 visites, mentre que Columba frega les 25.000
I, en aquests dotze anys, la inversió comptabilitzada segons la documentació facilitada ascendeix a 1,294 milions d’euros. La majoria de vegades són petites actuacions de manteniment anual tot i que també hi ha accions de compra de material informàtic. També s’inclou la creació dels diferents recursos, com ara el videomapatge que permet reproduir les antigues pintures a l’església de Santa Coloma (131.445 euros) i l’equipament que es necessitava en el seu dia per posar en marxa la nova instal·lació (104.027).
Tot i això, no es pot negar que la xifra sembla, a primera vista, reduïda per a un total de sis museus actualment en marxa i en mans directament del Govern. Si es fa la mitjana, la quantitat d’inversió es queda en uns 108.000 euros anuals. Una dada que, en canvi, contrasta amb els diners que aporta anualment l’executiu al Thyssen. Tant el 2022 com enguany els diners a transferir ascendeixen a 450.000 euros.
Cal recordar que aquesta pinacoteca es va inaugurar el 2017. Des de llavors, i fins al passat maig, ha rebut 88.549 visitants, 14.745 d’ells l’any passat. La dada anual queda per sobre de l’assolida pels museus estatals. El de més èxit va ser Casa Areny Plandolit, amb 12.751 persones -131.000 en total en aquests 12 anys-, seguit del de l’Automòbil (8.508). Per la seva banda, des de l’obertura, l’Espai Columba ja frega els 25.000 visitants.
De cara a l’actual mandat, l’executiu explica que ja estan dissenyades les línies mestres que guiaran la inversió en els diferents museus. Per exemple, es preveu actualitzar tots els serveis d’audioguies, aplicar mesures de millora de l’eficiència energètica o crear recursos interpretatius per a persones amb diversitat funcional. També es volen implementar noves accions de seguretat tant pel que fa a la vigilància com per treballadors i visitants. A la vegada, es vol treballar en la redacció d’un nou pla estratègic, pel període 2024-2030.
Una altra actuació prevista és la creació d’una exposició a l’era del Raser. Aquesta mostra se centrarà en l’evolució turística del país. De fet, no és l’únic projecte que es preveu per a aquest espai, ja que també es treballa en una dedicada a la història de la fotografia andorrana. Justament, això entra en l’objectiu d’adequar la primera planta de l’actual museu Postal per poder fer aquestes exposicions al mateix temps que l’actual instal·lació es transforma del físic al digital.
Comentaris (7)