El text publicat al butlletí del Consell General aquest dilluns evita donar al final la raó als socialdemòcrates quan li ha estat donant durant tota la reflexió que fa. De fet, el que ve a dir és que com que el consell assessor també pensa el mateix, que no cal córrer. O en els termes exactes en què s’hi refereix el criteri: “El consell assessor del Patrimoni Cultural, en la reunió del 13 d’abril del 2021, va expressar l’acord que, si bé la modificació 15/2014 de la Llei 9/2003 del patrimoni cultural no garanteix la protecció del patrimoni cultural immoble, hi ha altres qüestions que no ha resolt el marc legal vigent que tampoc no preveu el text proposat”.
En conseqüència, “demana temps per poder reflexionar-hi i participar en el treball d’establir un marc legal que garanteixi la gestió i la protecció del patrimoni cultural en què puguin prendre part els equips tècnics i les institucions concernides com els comuns”, uns comuns, per exemple, que el PS no va pensar incloure en el punt en què es demanava modificar la llei per crear una comissió entre Estat i Església per tal d’impulsar les mesures de protecció escaients dels béns de caràcter religiós.
El criteri repassa moltes de les propostes que fa el PS -com ara el retorn als cent metres en els entorns de protecció- i recorda que la llei aprovada el 2014 que va modificar la del 2003 no ha funcionat en molts aspectes. Però manté que tampoc va funcionar la del 2003. També explica, per exemple, que tot allò que fa referència a la recuperació de béns que fossin al seu dia espoliats i es trobin fora de les fronteres andorranes poden ser objecte de regulacions contingudes en directives europees que s’estan negociant en el marc de les converses sobre l’acord d’associació amb la UE.
En fi, que “els grups parlamentaris haurien de disposar de temps per valorar les problemàtiques del marc legal actual i, en aquest sentit, el ministeri de Cultura facilitarà la comunicació amb els equips tècnics del patrimoni cultural. Finalment, el Govern creu que és responsable que totes les parts concernides puguin participar en la reflexió i fer les aportacions escaients en el grup de treball que es constituirà per modificar la Llei”. O potser, fins i tot, per fer-ne una de nova.