La Generalitat expressa a Govern el desig que la Seu Vella entri a la candidatura a la Unesco

La consellera de Cultura, Sònia Hernández, trasllada a Bonell que el govern català dona suport a la demanda, però admet que la decisió ha de ser “tècnica i no pas política”

Bonell i Hernández baixant a la planta baixa del Rosaleda.

A la Generalitat li agradaria que la Seu Vella acabés formant part de la candidatura dels orígens del Coprincipat que es vol presentar davant la Unesco. Així li ha traslladat la consellera de Cultura, Sònia Hernández, a la ministra Mònica Bonell durant la trobada que totes dues han mantingut aquest dimarts, un primer contacte des del seu nomenament. Tot i això, des del govern català s’admet que la decisió final no ha de ser “política” sinó dels tècnics. La resposta, en la reunió del comitè de pilotatge que ha de tenir lloc el 30 de gener. Més enllà d’aquest tema, també s’ha abordat la possibilitat de recuperar, ni que sigui en còpies digitals, documentació andorrana a arxius catalans o fórmules per potenciar els artistes del Principat.

Hernández no ha amagat l’interès que desperta la iniciativa i, sobretot, que el conjunt monumental que domina la capital de la Terra Ferma hi pugui acabar formant part, tal com s’ha demanat des del consorci que el gestiona i des del consistori de Lleida. “Nosaltres donem suport a aquesta demanda”, ha apuntat la consellera, tot recordant que la Generalitat també forma part de l’ens. “Som coneixedors de la proposta”, ha remarcat.

Malgrat aquest interès, el govern català, almenys el públic, opta per la prudència. Per no pressionar. Hernández ha posat en relleu que la decisió dependrà de la Copil. És a dir, del comitè de pilotatge que dirigeix la candidatura que inclou tota una sèrie de monuments andorrans així com la catedral de la Seu d’Urgell i el castell de Foix que formen part de la història de la creació del Coprincipat. I, en tot cas, ha volgut deixar clar que “serà una decisió tècnica, no pas política”.

La Seu Vella de Lleida demana entrar en la candidatura a la UNESCO dels orígens del Principat

En una línia similar s’ha expressat la ministra Bonell. “S’ha parlat del tema. La demanda està sobre la taula i serà en el marc de la pròxima reunió de la Copil quan les persones que en formen part l’analitzaran i decidiran”, ha comentat la titular de Cultura.

Segons han explicat tant Bonell com Hernández, durant la trobada s’han abordat altres àmbits de col·laboració entre els dos governs. Alguns, de ja existents; altres, que es volen posar en marxa. Cap d’ells prioritaris, han apuntat totes dues, però amb la voluntat de treballar-hi. En aquest sentit, un dels que s’ha posat sobre la taula és el de la documentació andorrana que pugui trobar en arxius catalans.

Bonell ha indicat que és “un dels reptes que tenim” i tot passa per buscar i “saber què hi ha exactament”. A partir d’aquí, tocarà mirar la forma com aquests documents poden ser consultables directament des d’Andorra, com ara amb còpies digitals. En aquest sentit, Hernández ha posat en relleu que el cost dependrà del tipus de material i de la quantitat, però ha recordat també que ja hi ha moltes coses que estan digitalitzades. I, per tant, “el cost no hauria de ser un problema”.

Des de Govern també s’ha expressat el desig de col·laborar amb la Generalitat per “promocionar els nostres artistes a l’exterior” i ajudar-los en la seva “professionalització”. També s’ha parlat de la cultura popular i de com es pot col·laborar en aquest àmbit, tenint en compte les associacions existents al Principat. “Amb Catalunya ens uneix una cultura, una llengua i també molt bones relacions”, ha volgut destacar Bonell.